Bush-rådgiver går av

En av president George W. Bush`s rådgivere, Dan Bartlett, skal gå av.

Dan Bartlett går av.
Foto: Charles Dharapak / AP

Årsaken til at Bartlett velger å ta hatten og gå den 4. juli i år, er knyttet til personlige grunner, kunngjorde Det hvite hus i dag.

- Hans innsats kan er umålbar. Jeg setter virkelig pris på hans dømmekraft og vennskap,  sier Bush i en uttalelse om sin avtroppende rådviger.

Bartlett har nemlig vært presidentens rådgiver og nære hjelper i mer enn 13 år. Han er dermed en av de viktigste personene som har forlater Det hvite hus, etter utenriksminister Donald Rumsfelds avgang i november i fjor.

- Prioriterer familien

Bartlett sier han lenge har vurdert å gå av for å finne en mindre krevende jobb, slik at han kan vie mer av tiden til sine tre barn.

- Jeg har full forståelse for hans avgjørelse om å prioritere familien. Hans aller viktigste oppgave er å være en kjærlig ektemann og far til de tre sønnene. Vi ønsker ham alt det beste, sa Bush.

Bartlett føyer seg inn i rekken av medhjelpere som har forlatt Bush og Det hvite hus den siste tiden.

I tillegg til Rumsfeld, har også J. D. Crouch, assisterende forsvarsminister for internasjonal sikkerhetspolitikk, og Meghan O`Sullivan, det nasjonale sikkerhetsrådets Irak- og Afghanistan-ekspert, valgte også å ikke følge Bush ut presidentperioden, som slutter i januar 2009. 

I slutten av juni vil også presidenten i Verdensbanken, amerikanske Paul Wolfowitz, gå av sin stilling etter å ha blitt utsatt for et massivt press fra flere hold. Bakgrunnen for dette er at han skal ha gitt sin kjæreste forfremmelse og en solid lønnsøkning da hun ble flyttet over fra Verdensbankens kommunikasjonsavdeling og til det amerikanske utenriksdepartementet da han ble utnevnt som sjef.

 

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt