NRK Meny
Normal

– Sønn, du har satt flyet vårt på bakken

Ti år etter terrorangrepet på World Trade Center husker fortsatt daværende president George W. Bush hvordan han slet med følelsene den 11. september 2001.

Video 3b29d368-f67f-4571-b78b-0369de722674.jpg

Video: Bush forsøkte å holde følelsene i sjakk den 11. september 2001.

Anders Brekke i USA

– Jeg forsøkte å holde følelsene i sjakk, men det var et øyeblikk i den ovale kontor da jeg fikk et spørsmål fra en av journalistene om hvordan jeg hadde det. Da kom tårene. Jeg hadde rett og slett ikke tenkt på det, sier en åpenhjertig Bush i en ny National Geographic-dokumentar i forbindelse med tiårsmarkeringen for terrorangrepet.

Tirsdag 11. september 2001 var presidenten på besøk hos en barneskole i Sarasota i delstaten Florida.

I New York hadde et fly akkurat krasjet inn i World Trade Center, og to andre fly var kapret.

Video Satt i klasserommet da Bush fikk terror-beskjeden

Video: Bush Satt i klasserommet da Bush fikk terror-beskjeden

– Jeg hadde fått beskjed om at et fly hadde truffet World Trade Center. Først trodde jeg det dreide seg om et småfly, og lurte på om været var dårlig eller om noe uvanlig hadde skjedd med piloten.

– Jeg ga staben beskjed om å gi New York den hjelpen de trenger, og så gikk jeg inn i klasserommet, sier Bush.

Ville ikke skremme barna

Mens Bush satt i klasserommet og hørte andreklassingene lese høyt, kom stabssjef Andy Card bort for å hviske noe i øret hans.

– Jeg satt og fulgte med på timen, da jeg følte at det var noen bak meg. Andy Card hvisket i øret mitt: «Et fly har truffet det andre tårnet. USA er under angrep.»

– Min første tanke var: «Hvem i helvete vil gjøre noe slikt mot USA?», sier Bush.

Bush fikk flengende kritikk fra flere kanter for måten han reagerte på da han fikk høre om terrorangrepet.

Bakerst i klasserommet satt et fullt pressekorps, som forsøkte å tyde presidentens reaksjon.

– Det var som å se på en stumfilm. Bakerst i klasserommet fikk reporterne den samme beskjeden som jeg fikk, noe som betydde at det var mange som så etter hvordan jeg reagerte, sier han.

I intervjuet, som er gjort i forbindelse med en dokumentar for National Geographic, forklarer Bush at han forsøkte å beholde roen for å unngå å skremme barna i klasserommet.

Bekymret for mor og far

Mens han satt der begynte han å bekymre seg for sine egne foreldre.

Video f02a947b-e950-430f-b542-f4fd174d90fa.jpg

Video: Barbara Bush: Du har jo satt flyene våre på bakken

– Jeg var også bekymret for mor og far. Ikke det at jeg trodde det hadde skjedd noe med dem, men at de var bekymret for meg.

Mens resten av verdens øyne var rettet mot de brennende tårnene i New York, ble Bush fraktet om bord i Air Force One, og videre til en sikker base i delstaten Louisiana, og deretter til Nebraska. Der fikk han også snakket med sin far, tidligere president George Bush.

– Da jeg kom om bord i Air Force One fikk jeg beskjed om at de hadde min far på telefon. Som alle gode foreldre var de bekymret for meg. Jeg sa til ham at jeg følte meg bra og var klar til å håndtere situasjonen. Etter en stund fikk jeg snakke med min mor. Hvor er dere, spurte jeg.

– Vi er utenfor Milwaukee, Wisconsin, svarte hun.

– Hva i all verden gjør dere der?

– Du satt flyet vårt på bakken, min sønn, svarte hun og det var nok den eneste gangen jeg lo den dagen, forteller Bush.

Ville til Washington

Bush ville helst tilbake til Washington D.C. umiddelbart, fordi han mente at en offisiell uttalelse burde komme fra Det hvite hus.

– Jeg skulle i hvert fall ikke holde en tale fra en bunker i Nebraska. Jeg skulle ikke gi fienden den psykologiske seieren, sier han.

I sin siste av tre offisielle uttalelser den dagen forteller Bush at han kom så nærme en krigserklæring som mulig.

26 dager etter terrorangrepet begynte USA å bombe Afghanistan.

– Hadde ingen strategi

Bush sier han aldri hadde lyst til å være en president i krig, og innrømmer at han ikke hadde noen strategi. Avgjørelsene ble tatt dag for dag, og ofte i «krigståka», sier han.

– Krigen kom helt uventet på oss, og jeg tok avgjørelser så godt jeg kunne i krigståka. Jeg måtte ta noen avgjørelser som var ekstremt kontroversielle, men alle var ment å være for nasjonens beste, sier Bush.

Etter angrepene lovet Bush å ta Al Qaida-lederen Osama bin Laden, noe han aldri klarte.

Osama bin Laden

Osama bin Laden var verdens mest ettersøkte mann i en årrekke.

Foto: - / AFP

Da bin Laden ble funnet og drept i Pakistan i april i år, ringte president Barack Obama personlig til sin forgjenger, skriver ABC News.

– Jeg gratulerte både ham og spesialstyrkene som gjennomførte det farlige oppdraget. Jeg var takknemlig, men jeg følte ingen lykke eller seiersrus. Jeg var lettet over at rettferdigheten hadde seiret, sier Bush.

Nesten 3000 mennesker ble drept 11. september. Bush sammenligner angrepet med bombingen av Pearl Harbor i 1941.

– 11. september var en monumental dag i USAs historie. Den endret presidentskapet mitt. For oss som var vitne til det, vil det være en dag vi aldri glemmer, sier Bush.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt