NRK Meny
Normal

Republikanernes kandidat kan være klar først i juni 2016

MIAMI, USA (NRK): Jeb Bush kan bli nødt til å drive valgkamp i et helt år før det blir klart om han blir Republikanernes kandidat. Nominasjonskampen til Republikanerne kan bli reprise på Obama/Clinton 2008.

OVERVELDET:

OVERVELDET: Jeb Bush ble løftet fram av en entusiastisk forsamling da han lanserte kandidaturet sitt i Miami i går.

Foto: Andrew PATRON / Afp

– Det er så mange om beinet og så jevnt at denne nominasjonskampen kan trekke ut. Den kan vare helt til California holder nominasjonsvalg i juni neste år, mener Marc Caputo.

Kommentatoren i nettavisen The Politico holder til i Miami og har fulgt politikken i Florida tett i mange år. Det kan være en stor fordel i valgkampen USA nå er inne i, for den som vil bli USAs neste president må vinne denne store og folkerike delstaten.

Og Republikanerne har et godt utgangspunkt med to kandidater som kommer herfra.

TROR PÅ KANDIDAT FRA FLORIDA:

TROR PÅ KANDIDAT FRA FLORIDA: USA har aldri hatt en president fra Florida, men det tror Marc Caputo i The Politico at det er gode sjanser for at landet får til neste år.

Foto: Tove Bjørgaas

I 2008 var det ble blitt juni før Hillary Clinton erklærte at hun hadde tapt. En slik situasjon kan Republikanerne altså havne i til neste år. Det betyr enorm pengebruk, og mange TV-debatter.

Spiller på guvernørerfaring

I går kveld la Jeb Bush fram sin visjon for USA til øredøvende jubel i en idrettshall ved et college her i Miami.

– Jeg skal reparere det fastlåste Washington. Jeg har styringserfaring, og jeg vet hvordan jeg skal fikse den saken, sa Bush, som forsøkte å skille seg fra Marco Rubio ved å vektlegge sine lange erfaring som guvernør i Florida fra 1999–2007.

Men Bush forsøkte også å fri til de samme velgerne cubanskættede Rubio frir til.

I salen satt mange med latinamerikansk bakgrunn, og før Bush kom på scenen var det salsa både cubansk musikk.

Fra venner til rivaler

Det er flere kandidater enn Bush og Rubio som kan hevde seg, men akkurat nå ligger de to best an på de fleste meningsmålinger.

BUSH ER SOM EN LATINO:

BUSH ER SOM EN LATINO: – Han har bedre løsninger for landet vårt og mer erfaring. Dessuten er han i grunnen en av oss latinos. Han har sterkt støtte i latinamerikanske miljøer her i Florida, sier Christina DePortilla fra Colombia.

Foto: Tove Bjørgaas

– De sier de er venner fortsatt, men på et tidspunkt vil de bli nødt til å konkurrere med hverandre og angripe hverandre. Det kan fort komme til å stå mellom disse to til slutt, mener Caputo.

Marco Rubio kom inn i senatet gjennom tea party-bølgen i 2010 og står et godt stykke til høyre for Jeb Bush politisk. Bush har sterk støtte i den moderate delen av partiet og har allerede samlet inn enormt mye penger.

Med Bush' lansering i går har 11 menn og en kvinne annonsert at de vil bli Republikanernes kandidat. Fortsatt venter man på et par til som sier de vil være med, og allerede i dag skal milliardæren Donald Trump trolig lansere sitt kandidatur.

Alt om presidentvalget i USA

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt