Bush forsvarer Irak-krigen

Fem år etter invasjonen av Irak forsvarer president George W. Bush avgjørelsen. Nærmere 4000 amerikanske soldater er drept og de økonomiske kostnadene er astronomiske.

Statue av Saddam Hussein med amerikansk flagg
Foto: RAMZI HAIDAR / AFP

I ettermiddag holdt Bush en tale i forsvarsdepartementet Pentagon.

Der forsvarte han invasjonen varmt og roste det irakiske folket for å ha reist seg mot Al Qaida og Osama Bin Laden. 

- Det er en forstålig diskusjon om krigen er verdt å kjempe og om krigen er verdt å vinne og om vi kan vinne den, sa Bush.

Video: Bush om fem års krig i Irak

Riktig å styrte Saddam

- For meg er det klart; det var riktig å styrte Saddam Hussein, og dette er en krig USA kan og må vinne, var Bushs budskap.

Han innrømmet imidlertid at de menneskelige og økonomiske omkostningene har vært store. Nærmere 4000 amerikanske soldater er drept hittil.

- Det gjenstår mye hardt arbeid. Resultatene vi har oppnådd er skjøre, men utviklingen kan ikke snus, sa Bush.

Tyranniet borte

Han snakket innledningsvis om det tyranniske regimet irakerne ble befridd fra.

- Våre soldater befridde Bagdad før det hadde gått en måned. Der fant de torturkamre, barnefengsler og voldtektsrom der kvinner ble utsatt for overgrep foran familiemedlemmer, sa Bush.

Bush sa at motgangen er snudd etter den kraftige amerikanske styrkeøkningen i fjor, og at dette trekket var nødvendig for å motvirke den økende volden som kunne ha utviklet seg til et folkemord. 

- Vi har gitt irakerne tilbake landet deres, og har hjulpet et ungt demokrati på bena, sa presidenten.

Advarer mot tilbaketrekning

Bush advarte mot en rask tilbaketrekning av de amerikanske styrkene, noe begge de demokratiske senatorene Hillary Clinton og Barak Obama har tatt til orde for i kampen dem i melllom om å bli sitt partis kandidat til å overta Det hvite hus etter Bush.

- Det vil oppstå et tommerom dersom de 155.000 amerikanske soldatene trekkes for raskt ut. Dette vil ekstremistene og terroristene utnytte, og opprette fristeder som de kan bruke til å spre kaos og ødeleggelser, sa presidenten.

Han var også opptatt av det samarbeidet som er kommet i stand mellom amerikanske og irakiske soldater og politiske grupper som har avvist Al Qaida og andre terroristgrupper.

USA sikrere

- I  Irak  har vi sett den første store oppstanden mot Al Qaida og Osama bin-Laden. Krigen har gjort USA til et trygger sted og har åpnet døren for en strategisk seier i kampen mot terror, sa Bush i talen sin.

Protester

Krigsmotstanderne i USA vil i motsetning til Bush bruke femårsmarkeringen til å lage så mye støy de bare kan.

Mens presidenten holdt sin tale, samlet demonstranter seg bare noen kvartaler unna.

- Krigen er basert på løgner. En million irakere er drept, mens fem millioner andre har måttet flykte. Flere titusen amerikanske soldater er drept eller såret, sier Brian Becker i antikrigsorganisasjonen ANSWER Coalition.

Det er planlagt demonstrasjoner i flere amerikanske storbyer for å gi til kjenne dette synet.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt