Hopp til innhold

Bush-bror vil gjerne bli USAs neste president

WASHINGTON DC (NRK): Jeb Bush, George W. Bush yngre bror, sier han aktivt undersøker muligheten for å stille som presidentkandidat. Den tidligere guvernøren i Florida blir sett på som en seriøs utfordrer til Hillary Clinton dersom hun bestemmer seg for å stille

Florida-guvernør Jeb Bush

Florida-guvernør og George W. Bush sin lillebror, Jeb Bush, vil gjerne bli USAs neste president.

Foto: JIM WATSON / Afp

På Facebooksida si annonserte John Ellis Bush, som han egentlig heter, at han er svært nær å kaste seg inn i kampen om Republikanernes nominasjon til presidentvalget i 2016.

Bush sier han oppretter en såkalt PAC etter jul.

En slik politisk aksjonskomite vil undersøke hvor mye penger han vil ha mulighet til å samle inn. Med pengene han allerede har samlet inn vil han også turnere i USA for å snakke med velgere i viktige delstater om presidentvalget.

Dette er det nærmeste en kommer å erklære sitt kandidatur.

Bush sier han bestemte seg for dette etter lange samtaler med familien sin under thanksgiving-høytiden.

Skulle egentlig vært George

Jeb Bush regnes som det største politiske talentet blant barna til USAs 41. president George H.W. Bush. Han tapte imidlertid i forsøket på å bli guvernør i Florida i 1994. Dermed var det broren, som ble guvernør i Texas, som etter hvert stilte som presidentkandidat og vant.

Jeb Bush kom imidlertid sterkt tilbake. Han ble valgt til guvernør i Florida i 1998 og satt helt fram til 2007. Han var blant annet guvernør da stemmene ved presidentvalget i 2000 måtte telles opp på nytt og broren ble valgt til president på overtid i stedet for Al Gore.

Latinostøtte

Mange i det republikanske partiet har lenge ivret for at Jeb Bush skulle bli mannen som forsøker å utfordre Demokratenes sannsynlige kandidat, Hillary Clinton, i 2016.

De mener det har gått lang nok tid til at folk har distansert seg fra den upopulære broren hans.

Jeb Bush har dessuten sin egen profil. Kona hans er født i Mexico, han er flytende i spansk og har konvertert til katolisismen. Det gjør ham populær blant de viktige velgerne med latinamerikansk bakgrunn som Republikanerne vil være avhengig av sterkere støtte fra i 2016 enn de hadde i 2012.

Sterk leder

Bush skriver på Facebook at han mener at USA trenger en sterk leder, og at det er derfor han ønsker å stille seg til disposisjon.

Det store spørsmålet mange stiller er om han er tilstrekkelig annerledes enn broren til at folk vil stemme på ham, men kanskje er det nettopp dersom Hillary Clinton blir motkandidaten at Bush har sin beste sjanse.

Da må amerikanerne velge mellom to politiske familier som er kjent for dem på valgdagen, og Hillary Clinton virker stadig svært splittende i det amerikanske folket og er en rød klut som kan sørge for at mange erkerepublikanere bruker stemmeretten.

Andre kandidater mange venter vil forsøke seg er guvernør i New Jersey Chris Christie og kanskje senatorene Marco Rubio og Rand Paul.

SISTE NYTT

Siste nytt