Bush ber NATO ta tøffe oppdrag

President George W. Bush ber NATO-land sende flere soldater til Afghanistan og godta vanskelige oppdrag.

Bush taler i Estland på vei til Riga
Foto: JIM YOUNG / REUTERS

Bush sa dette da han besøkte Estlands hovedstad Tallin på vei til NATO-toppmøtet i Riga i Latvia.

– For å lykkes i Afghanistan, må de allierte stille med de styrkene som NATOs militære ledere krever.

Medlemslandene må akseptere vanskelige oppdrag, sa han.

Scheffer snakker med soldater før NATO-møtet i Riga
Foto: MINDAUGAS KULBIS / AP

Begrenser effektiviteten

Også NATOs generalsekretær Jaap de Hoop Scheffer kommer med kritikk mot landene som legger begrensninger på hvordan deres soldater kan brukes av NATOs ISAF-styrke.

– Slike begrensninger undergraver vår operasjonelle effektivitet, sa Scheffer.

Han understreket også at NATO trenger spesialstyrker som kan drive med gjenoppbygging, men at de styrkene som først og fremst skal fremme gjenoppbygging, også må kunne slåss.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt