- Kina og India må presse juntaen

Kina og India må legge mer press på juntaen i Burma, mener president Bush, som selv øker presset ved å innføre nye sanksjoner.

President Bush med kona Laura

President Bush med kona Laura da han annonserte nye sanksjoner mot Burma i dag.

Foto: Pablo Martinez Monsivais / AP

Bush ber Burmas naboer om hjelp for å presse militærlederne, i et forsøk på å støtte demokratiforkjemperne i deres livsfarlige kamp i Burma.

- Juntaen bare fortetter å overhøre kravene fra det  internasjonale samfunnet om at den ondsinnede forfølgelsen av egne innbyggere.

USA innfører sin andre "sanksjonspakke" på under en måned.

Eksportkontroll

Den innebærer blant annet at flere av Burmas ledere settes på lista over de som får begrenset sine reise- og investeringsmuligheter i utlandet. Bush har også pålagt handelsdepartementet å stramme inn kontrollen over eksport av varer fra USA til Burma.

Nett-TV: Bush om Burma

 

Bush ba også "Kina, India og andre land i regionen" til å revurdere sine lover og sin politikk overfor regimet i Burma.  

Kina er det nærmeste isolerte Burma kommer til det som kan kalles en alliert. Kineserne er hovedhandelspartner og våpenforsyner. Kina anses som helt essensiell hvis man skal få til en effektiv internasjonal presskampanje mot juntaen. 

India har også økonomisk innflytelse i Burma. 

EU og FN

- Presidenten lovet nye og strengere sanksjoner mot regimet i Burma tidligere denne måneden hvis ikke undertrykkingen av burmeserne stanet, sier talskvinne for Det hvite hus, Dana Periono.

- Men vi har ikke fått noen reaksjoner fra Burmas junta. Derfor går vi nå videre, sier Periono.

Mandag vedtok EUs utenriksministrer å stramme inn sanksjonene mot Burmas junta, og advarte om at de kunne komme til å gå lengre og forby alle nye investeringer.

Neste uke drar FNs spesialutsending til Burma, Ibrahim Gambari, på besøk til Kina og India. 

SISTE NYTT

Siste nytt