Hopp til innhold

Juntaen: Vi takler problemene

Nødhjelpen hoper seg opp i Rangoon. Inntil 2,5 millioner burmesere venter desperat på hjelp. Offisielt tall på omkomne er nesten 40.000.

Samak Sundaravej og Thein Sein (høyre)

Samak Sundaravej og Thein Sein (t.høyre) under møtet i Rangoon i dag.

Foto: AFP / AFP

Thailands statsminister Samak Sundaravej, som i morges var i Burma for å overtale juntaen til å slippe inn flere hjelpearbeidere, fikk et klart nei på sin forespørsel om å lette på visumreglene.

På et 2 1/2 time langt møte med sin burmesiske kollega Thein Sein fikk han beskjed om at Burma "kan takle sine problemer på egen hånd".

Onsdag kveld, burmesisk tid, var de offisielle tallene på omkomne kommet opp i 38.491. Tallet på savnede er 27.838, nesten to uker etter at syklonen rammet landets viktigste rismarker og den store befolkningen som bor der, ifølge Burmas statlige TV-stasjon.

Bøyer ikke av

Ekspertene tror tallet på omkomne er minst 100.000, og nå advarer de om en kommende sultkatastrofe, hvis ikke hjelpen snart når fram til alle.

De internasjonale hjelpesendingene har bare så vidt begynt å nå de første ofrene for katastrofen.

Men militærjuntaen bøyer ikke av.

Ifølge Thailands statsminister Samak, som returnerte til Bangkok i dag, insisterer Burmas statsminister på at landet med sine 60 millioner mennesker har sin egen regjering, sitt folk og sin private sektor og kan derfor takle problemene på egen hånd.

- De vil takle problemene selv. De sier det ikke er noen sykdomsutbrudd, ingen sult, ingen hungersnød. De trenger ikke eksperter, men er villig til å motta hjelpeforsyninger, sa Samak.

- Stor fare for matmangel

Lederen for EUs nødhjelpsorgan, Louis Michel, er uenig:

- Det er fare for vannforurensning. Det er fare for at folk vil sulte, fordi rislagrene er ødelagt, sa han til reportere i Bangkok før han dro til Rangoon i et nytt forsøk på å få juntaen til å slakke av på visumkravene til nødhjelpseksperter.

FN appellerte i dag på ny til juntaen om å fjerne alle restriksjoner på å få nødhjelpen fram til de som trenger den.

Samtidig oppjusterte FNs sjef for humanitære saker, John Holmes, tallene på de som er "alvorlig rammet" og trenger hjelp etter syklonen fra 1,5 millioner til mellom 1,6 og 2,5 millioner mennesker.

Mat til 74.000

Fra Thailand melder NRKs utenriksmedarbeider Phililp Lote i dag at FN og de FN jobber sammen med til nå har nådd ut til 74.000 mennesker med ernæringskjeks eller ris.

Kanskje er tallet høyere. Det tar tid å få tilbakemeldinger fra de mest fjerntliggende områdene de har forsøkt å nå.

FN sier utviklingen er mer oppmuntrende enn for noen dager siden, men at operasjonen må skaleres opp - raskt.

Nødhjelp til fødende

I tillegg til FN og de frivillige organisasjonene fikk USA i dag sende inn fem lastefly med nødhjelp, men et problem er at det tar for lang tid å laste av på flyplassen i Rangoon. FN håper på å kunne ta i bruk en flyplass nærmere Irrawaddy deltaet, og kanskje bruke et skip som et flytende lager, melder Philip Lote.

FN har begynt å få inn fødselspakker som skal hjelpe gravide kvinner i katastrofeområdet til å føde tryggere og renere.

De jobber også med å få inn sanitært utstyr som skal kunne sørge for rent vann og latriner. Problemet er at dette ikke er nødhjelp som bare kan lastes av en lastebil.

Overlevende fra syklonen "Nargis" i matkø

Overlevende fra syklonen 'Nargis' venter på å få utdelt mat i Dedaye, 13 mil sørvest for Rangoon.

Foto: KHIN MAUNG WIN / AFP

SISTE NYTT

Siste nytt