NRK Meny
Normal

Munker tok soldater som gisler

Flere hundre unge buddhistmunker i militærstyrte Burma har tatt en gruppe representanter for regjeringen som gisler og barrikadert klosterportene.  

Buddhistmunker og noviser i Burma

Buddhistmunker foran et kloster i Burma.

Foto: KHIN MAUNG WIN / AFP

Munkene satte fyr på fire av bilene som de rundt 20 representantene for myndighetene kom i, og tvang deretter alle med seg inn i klosteret.

Der har de nå barrikadert seg bak de stengte klosterportene.

Rundt 1000 mennesker har samlet seg utenfor. Munkene ber folk om ikke å blande seg inn.

- Skulle beklage

Representantene hadde reist til klosteret for å be om unnskyldning for at soldater skjøt varselskudd over hodene på monkene under en protest i går, ifølge vitner.

Klosteret ligger i byen Pakkoku i de midtre delene av landet. Der var i forrmiddag ennå ikke observert politi eller soldater på stedet.

 

Gisseltakingen i Pakkoku torsdag skjedde dagen etter at det brøt ut sammenstøt i byen, rundt 50 mil nord for hovedstaden Rangoon. 

Minst tre munker skal ha blitt såret i sammenstøtene.

Løser dette selv

- Munkene har advart folk i byen mot å blande seg inn, og sagt at dette problemet skal de løse selv, forteller en innbygger i Pakkoku til nyhetsbyrået AFP i dag.

Om lag 700 munker holder til i byens kloster.

- Jeg støtter munkene fullt ut, fordi de tilbrakte tiden i fredelig bønn for folket og gjorde ikke noe annet. Jeg er forbauset over at disse sikkerhetsfolkene våger å gå til aksjon mot buddhistmunker, sa en annen Pakkoku-innbygger.

Juntaen

Burma har vel 50 millioner innbyggere, hvorav nesten 90 prosent er buddhister.

Landet har siden 1962 vært styrt av en brutal militærjunta. De styrer folket med hard hånd, driver med ustrakt tvangsarbeid og slår ned all opposisjon som kan true regimet.

Den siste tiden har regimet igjen slått til mot demokratibevegelsen og demonstrasjoner mot økte transportpriser, og fengslet nye grupper aktivister.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt