NRK Meny
Normal

Raser over internasjonalt press

Burmas assisterende utenriksminister raste torsdag over det internasjonale ”presset og innblandingen" i rettsaken mot Aung San Suu Kyi, og benektet at rettsaken var en politisk manøver for å holde henne sperret inne under valget i 2010.

Hun Sen, Hor Namhong, Kasit Piromya, Prins Mohamed Bolkiah,
Foto: TANG CHHIN SOTHY / AFP

Militærjuntaen gikk til motangrep på asiatiske og europeiske ministre på et møte i Kambodia. Reaksjonen mot det internasjonale samfunnet er den sterkeste hittil etter rettssaken mot Aung San Suu Kyi startet.

- Dette er ikke et politisk spørsmål, det er ikke et spørsmål om menneskerettigheter, så vi aksepterer ikke press og innblanding fra utlandet, sa Burmas assisterende utenriksminister Maung Myint til sine kollegaer i Phnom Penh.

Han mener rettsaken er en intern justissak.

Forsvaret har kun ett vitne

Japan: Folk demonstrerer mot militærjuntaens rettssak mot Aung San Suu Kyi

Demonstrasjon i Japan 27. mai.

Foto: Koji Sasahara / AP

Utbruddet kom omtrent samtidig som forsvarets eneste vitne ble spurt ut ved den lukkede rettssaken ved fengselet i Insein. Dommerne har diskvalifisert de tre andre personene som skulle vitne til fordel for nobelprisvinneren.

Les: Igjen lukkede dører for Suu Kyi

Den sørasiatiske samarbeidsorganisasjonen ASEAN (Association of Southeast Asian Nations) har kommet med en sjelden fordømmelse av det mest problematiske landet i sin organisasjon.

- En "skinnrettssak"

EU har flere ganger bedt om at Aung San Suu Kyi skal løslates, og har truet med harde sanksjoner mot Burma.

President Barack Obama beskrev tirsdag rettssaken som en ”skinnrettssak”.

Les: Obama krever at Suu Kyi løslates

Aung San Suu Kyi risikerer opp til fem års fengsel basert på anklagen om at hun brøt husarresten. Husarresten skal ha blitt brutt under en bisarr omstendighet, da en amerikaner svømte til henne for å fortelle at han hadde fått beskjed fra gud om at livet hennes var i fare.

Les: Aung San Suu Kyi kasta i fengsel

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt