Hopp til innhold

Burma ble advart om syklonen

Indiske meteorologer fortalte tirsdag at de hadde gitt myndighetene i Burma advarsel 48 timer før syklonen traff landet. FN tror at militærjuntaen lot være å advare folket.

Syklonen i Burma
Foto: Democratic Voice of Burma / AP

Indiske meteorologer fortalte tirsdag at de hadde gitt myndighetene i Burma advarsel 48 timer før syklonen traff landet. 22.000 er døde og 40.000 er savnet i følge de foreløpige tallene.

Les: Over 22.000 døde

Allerede den 26. april visste det indiske meteorologiske institutt at en syklon var i ferd med å vokse seg stor i det indiske hav.

- 48 timer før Nargis ankom beregnet vi hvor den skulle treffe og dens styrke, og alle relevante advarsler ble sendt til burmesiske myndigheter, forteller instituttets talsmann B.P. Yadav til AFP.

Les: Dette er orkanen Nargis

Advarte tidlig

FN tror nå at militærjuntaen ikke advarte folket. Det er de høye tallet på døde og savnede som gjør at de har kommet til den slutningen.

Instituttet har mandat fra FNs Verdens meteorologiske organisasjon, WMO, til å overvåke regionen og følge utviklingen til sykloner.

- Vår jobb er å gi advarsler på forhånd, og vi tar stolthet i å si at vi advarte veldig, veldig tidlig. Det var tid nok til å ta forhåndsregler, som for eksempel en evakuering, sier Yadav.

41 oppdateringer

Erik Solheim

Erik Solheim

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Yadav sier også at instituttet har kommet med advarsler med jevne mellomrom fra slutten av april om at syklonen samlet krefter i Bengalbukta. Instituttets 41. og siste oppdatering om syklonen kom lørdag akkurat etter syklonen hadde nådd Burma.

Militærregimet ga mandag klarsignal til FN om å sende nødhjelp, men FN-arbeidere ventet fremdeles på papirer slik at de kan komme inn i landet på tirsdag.

- Må besinne seg

Flere land har også bedt det isolerte landet om å gi andre utenlandske hjelpearbeidere muligheten til å komme inn i de berørte områdene, men burmesiske myndigheter sier at utenlandske hjelpeorganisasjoner må forhandle med regimet før de kan få tillatelse til å hjelpe.

Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim mener myndighetene i Burma må besinne seg og slippe hjelpearbeidere inn i landet.

- Myndighetene i Burma er mer opptatt av å kontrollere enn å slippe til hjelp, sier Solheim til NTB.

- Myndighetene må slippe inn hjelpearbeidere fra FN og de globale hjelpeorganisasjonene, sier Solheim.

USAs førstedame, Laura Bush har også anklaget militærjuntaen for å ha mislykkes i å advare befolkningen i tide.

- Håndteringen av syklonene er bare det seneste eksempelet på at juntaen mislykkes i å dekke folkets basisbehov, sier førstedamen.

Laura Bush

Laura Bush.

Foto: MANDEL NGAN / AFP

Utsetter folkeavstemning

Det er nå økt risiko for koleraepidemier på grunn av de mange våte områdene. Elektrisitet og rent vann er en mangelvare, samtidig som prisene på ris og bensin har skutt i været.

Les: Fjerning av skog førte til større ødeleggelser i Burma

Militærjuntaen har gått vekk fra det opprinnelige standpunktet om at folkeavstemningen den 10. mai skulle foregå som normalt. Avstemningen utsettes til den 24. mai i Yangon og Ayeyawaddy-deltaet.

Avstemningen skal, etter planen, føre til at det kan holde parlamentsvalg i 2010. Opposisjonen har protestert og sagt at en folkeavstemning på nåværende tidspunkt ikke er mulig.

SISTE NYTT

Siste nytt