NRK Meny
Normal

Burkina Faso-president satt fri etter kupp

Militærjuntaen som har kuppet makten i Burkina Faso, har frigitt landets president og to ministre. Statsministeren sitter fortsatt i husarrest, opplyser general Gilbert Diendere, som onsdag ble utnevnt som landets nye leder.

.

BURKINA-ARMY/ Members of the presidential guard look for protesters in Ouagadougou

Medlemmer av presidentgarden ser etter demonstranter under protester i Burkina Fasos hovedstad Ouagadougou torsdag.

Foto: JOE PENNEY / Reuters

Presidentgarden i Burkina Faso har stengt grensene, innført portforbud og utnevnt ny leder i landet etter at de onsdag avsatte den fungerende presidenten og oppløste de politiske institusjonene. General Gilbert Diendiere ble utnevnt som leder av presidentgarden, noe som gjorde han til øverste leder i Burkina Faso.

Tatt til fange

Da presidentgarden gikk til aksjon, avbrøt de et regjeringsmøte og tok både president Michael Kafando og statsminister Isaac Zida til fange. I tillegg til flere andre ministre ble de holdt som gisler av soldatene, ifølge den fungerende presidenten for nasjonalforsamlingen, Cheriff Sy.

Torsdag skjøt soldater varselskudd for å spre demonstranter som samlet seg i hovedstaden Ouagadougou for å protestere mot presidentgarden. Demonstrantene svarte med å kaste stein mot soldatene. Minst tre mennesker ble drept og rundt 60 såret.

Det var nye demonstrasjoner mot militærjuntaen fredag, og sikkerhetsstyrker avfyrte varselsskudd for å spre demonstrantene i sentrum av hovedstaden.

BURKINA-ARMY People protesting against the presidential guard block the traffic in Ouagadougou

Onsdag kveld var folk samlet utenfor presidentpalasset i Ouagadougou for å protestere mot at Burkina Fasos president var blitt tatt til fange

Foto: JOE PENNEY / Reuters

Internasjonal fordømmelse

Frankrikes president François Hollande fordømmer det han omtaler som et «coup d'etat» – et statskupp – i landet. Videre ber han om umiddelbar løslatelse av alle personene som er arrestert, og at den midlertidige regjeringen ble gjeninnsatt. EUs utenrikssjef Federica Mogherini sier at EU krever umiddelbar løslatelse av dem som er tatt som gisler og respekt for den politiske overgangsperioden.

FNs generalsekretær, Ban Ki-moon fordømmer militærkuppet i Burkina Faso på det sterkeste, og sier at de ansvarlige må stilles til ansvar. Han beskriver handlingen som et «åpenbart brudd på Burkina Fasos grunnlov og overgangsordning». Han ber landets militære om å beherske seg og forsikre at sikkerheten og menneskerettighetene til innbyggerne blir ivaretatt.

Den afrikanske union ber også om umiddelbar løslatelse av regjeringstoppene.

BURKINA-ARMY A protester wearing a Burkina Faso flag attends a protest against the presidential guard in Ouagadougou

En demonstrant bærer flagget til Burkina Faso under protester utenfor landets presidentpalass i hovedstaden Ouagadougou onsdag kveld. Presidentgarden tok onsdag flere regjeringsmedlemmer som gisler i et statskupp i landet.

Foto: JOE PENNEY / Reuters

Skal megle

I dag reiser presidentene av Senegal og Benin til Burkina Faso for å megle. Senegals president Macky Sall og Benins president Thomas Boni Yayis mål med reisen er å befri presidenten og statsministeren, sier Benins utenriksminister Saliou Akadiri.

Sall er nåværende formann i den vestafrikanske økonomiske samarbeidsblokken ECOWAS, mens Yayi er ECOWAS tilrettelegger for Burkina Faso.

Snart valg

Det er under én måned til det skal holdes presidentvalg i Burkina Faso, og gisseltakingen kommer bare to dager etter at en regjeringsoppnevnt kommisjon anbefalte nedleggelse av den mektige styrken.

I fjor høst ble landets president Blaise Compaoré utsatt for et militærkupp og avsatt, etter flere dager med demonstrasjoner. Etter kuppet overtok den tidligere diplomaten Michel Kafando som overgangspresident, mens hærsjef Isaac Zida ble statsminister.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt