Hopp til innhold

Burka-superhelt skal få jenter på skolebenken

Glem Cat Woman og Wonder Woman. En ny kvinnelig superhelt er født. Burkakledte «Burka Avenger» kjemper for utdanning for alle i landet der Taliban med vold forsøker å forhindre at jenter går på skole.

Den pakistanske superhelten Burka Avenger kommer snart på Pakistansk TV.

EN NY HELTINNE ER FØDT: Kun 25 prosent av jentene i Pakistan får gå på skole. En ny superhelt, Burka Avenger, skal sørge for at alle jenter får mulighet til å gå på skole. Se trailer for Burka Avenger.

Burka Avenger

Burka Avengers alter ego heter Jiya, og er en hyggelig skolelærer som verken bruker burka eller hijab.

Foto: AP
Burka Avenger

Den onde trollmannen Baba Bandook er med vilje tegnet slik at figuren skal minne om en talibaner.

Foto: AP
Aaron Haroon Rashid

Serieskaper Aaron Haroon Rashid sier hans mål med serien er å fremme budskapet at også jenter skal gå på skole.

Foto: AP

Høyt over og mellom hustak og moskeer seiler en svartkledd, ninja-aktig figur gjennom lufta. Med karatespark og listige knep bekjemper Burka Avenger onde skurker som prøver å stenge en jenteskole, hvor hun selv jobber på dagtid.

Den humoristiske tegneserien har likevel et langt mer alvorlig bakteppe.

Serien, som er myntet på pakistanske barn, har klare paralleller til det virkelige liv der militante Taliban-soldater har forhindret tusenvis av pakistanske jenter å gå på skole ved å angripe skoler og ikke minst, skolejenter og aktivister som kjemper for jenters rett til utdanning.

Kun 12 prosent av kvinnene kan lese og skrive

Serieskaperen, Aaron Haroon Rashid, som også er en av Pakistans største popstjerner, sier han lagde tegneserien for å spre budskapet om hvor viktig det er at jenter får gå på skole.

Ifølge FN får kun 25 prosent av alle jenter i Pakistan lov til å gå på barneskole. Tallet på kvinner som kan lese og skrive er kun 12 prosent. I oktober i fjor ble tenåringen Malala Yousafzai verdenskjent da hun ble skutt i hodet av Taliban bare fordi hun mente alle jenter har rett til skolegang.

– Hver episode avsluttes også med et budskap og moral som for eksempel at man skal ta vare på miljøet eller ikke skal diskriminere andre, forklarer Rashid til AP.

Burkakritikk

Bevæpnet med penner og bøker ikler Burka Avenger seg en burka som skal skjule hennes virkelige identitet.

Kritikere har mislikt at superhelten bruker burka. Det heldekkende, kontroversielle plagget kan oppfattes som kvinneunderstykkende. Da Taliban tok kontroll over Afghanistan på 1990-tallet, tvang de alle kvinner til å dekke seg til med burka.

Ifølge Rashid var valget om bruk av burka først og fremst begrunnet med at TV-serien skulle ha et lokalt særpreg. På dagtid når superhelten er den hyggelige skolelæreren Jiya, bruker hun verken burka eller noe hodeplagg over håret som en del muslimske kvinner gjør.

– Det er ikke et symbol for undertrykkelse. Hun bruker kun burkaen for å skjule sin identitet som alle andre superhelter gjør. Siden hun er ei kvinne, så kunne hun ha tatt på seg et kostyme som liknet på Cat Woman eller Wonder Woman, men et slikt antrekk ville nok ikke ha fungert like bra i Pakistan, svarer han til AP.

En gruppe foreldreløse barn fikk æren av å se den første fremvisningen av« Burka Avenger.»

– Jeg likte henne fordi hun reddet barnas liv, og fordi hun motiverte dem til å gå på skolen og å få en utdannelse, forteller Samia Naeem (10) til AP.

TV-serien skal vises på pakistansk TV fra begynnelsen av august.

SISTE NYTT

Siste nytt