NRK Meny
Normal

Burka-forbud i Barcelona

Barcelona er den tredje spanske byen som nå innfører forbud mot bruken av muslimske slør som dekker ansiktet.

Kvinner med burka

Spanias nest største by innfører forbud mot bruk av burka og nikab i offentlige bygg.

Foto: Abid Bhat / Colourbox

I slutten av mai innførte bystyret i den spanske byen Lleida et forbud mot å bruke burka og lignende plagg på offentlige steder. Også Tarragona som ligger i Katalonia-regionen har lagt seg på en forbudslinje.

Nå følger Spanias nest største by etter og innfører forbud mot å bruke burka og nikab i kommunale bygninger, melder nyhetsbyrået AP.

Borgermester Jordi Hereu sa denne uken at det ikke lenger skal være mulig å ta seg inn i kommunale bygninger uten å la seg identifisere.

– Ikke religiøst betinget

Med den forklaringen kan man ikke ta Hereu på at han diskriminerer muslimske kvinner, og borgermesteren understreker også at forbudet ikke sikter seg inn mot en spesiell religion.

Forbudet omfatter ifølge Hereu også skimasker og motorsykkelhjelmer.

Bystyret sier i en uttalelse at forbudet stort sett vil være symbolsk siden det er sjelden man ser muslimske kvinner i heldekkende slør i byen, skriver BBC.

Når Barcelona nå innfører forbudet, har samtlige katalonske provinser, bortsett fra Girona, innført burkaforbud, melder El País.

Det bor omtrent 1,4 millioner muslimer i Spania, noe som utgjør tre prosent av befolkningen, ifølge Den islamske kommisjonen i landet.

Forbudet sprer seg

I april vedtok Belgia som første europeiske land en lov som forbyr bruk av burka på offentlig sted.

Loven har møtt kritikk fra menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Watch (HRW):

– Forbudet bryter retten til dem som selv velger å bruke slør, og det hjelper ikke dem som tvinges til å bruke det, sa Judith Sunderland i HRW før loven ble klubbet gjennom i parlamentet.

Også Frankrikes parlament har vedtatt en resolusjon som fordømmer de ansiktsdekkende plaggene og åpner dermed for et lovforbud.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt