Hjerteskjærende scener i ruinene etter jordskjelvet i Christchurch

Kontrastene er enorme i Christchurch dagen etter at jordskjelvkatastrofen rammet byen.

Mens over 500 redningsarbeidere jobber på spreng for å redde ut de over 300 savnede fra ruinene i sentrum av Christchurch, klamrer pårørende seg til håpet om å finne sine kjære i live.

Til nå er 75 mennesker bekreftet omkommet etter jordskjelvet som rystet New Zealands tredje største by tirsdag, og det er erklært unntakstilstand i hele landet.

På bakken i sentrum av byen sitter en sønn, datter og ektemann i dyp fortvilelse. 15 år gamle Kent Manning og søsteren Libby holder et godt tak rundt faren sin da politiet forteller dem at det ikke er håp om å finne moren deres i live.

Ikke langt unna jubler to menn etter å ha blitt reddet ut av en bygning etter å ha vært innesperret i mange timer.

SE BILDEGALLERI HER.

Jordskjelvkatastrofen i Christchurch

Kent og Libby Manning sørger sammen med faren sin.

Foto: Rob Griffith / Ap

Reddet ut etter 24 timer

Ann Bodkin, tidligere kjent i mediene som Anne Voss, er en av dem som ble reddet ut etter 24 timer i ruinene onsdag.

Jordskjelvkatastrofen i Christchurch

Ann Bodkin blir rettet ut etter 24 timer i ruinene.

– Dette er et mirakel og gir håp og optimisme for alle de som fortsatt er savnet, sa borgermester Bob Parker etter redningsaksjonen.

Bodkin ringte til familie og venner fra ruinene, og fortalte at hun satt fastklemt og blødende under et bord i Pyne Gould-bygningen.

Sosiale medier til unnsetning

Sosiale medier som Facebook og Twitter har blitt redningen for mange etter at katastrofen inntraff. Google har også opprettet en egen side for berørte av skjelvet, skriver Afp.

Folk bruker Internett nærmest som et felles krisenter, der de etterlyser savnede personer og tilbyr overlevende et sted å bo.

– Stor hus på en gård med plass til fire personer, pluss en campingvogn med plass til syv. Våre tanker går til alle berørte der ute, skriver Ange fra Inglewood.

Avisen New Zealand Herald har en løpende oppdatering med det nyeste folk skriver på Facebook og Twitter om Christchurch.

Presidentvalget kort forklart

Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Kan Biden slå Trump?

Podkast: Krig og fred

SISTE NYTT

Siste nytt