Helle Thorning-Schmidt ble møtt med tomater, buing og blotting

1. mai-talen til den danske statsministeren i Aarhus druknet i buing, tilrop, fløyter og bråk. En mann er arrestert for å skutt med en stor vannpistol på henne.

1. mai-talen til den danske statsministeren i Aarhus druknet i buing, tilrop, fløyter og bråk. En mann er arrestert for å skutt med en stor vannpistol på henne.

Se video: Dansk statsminister buet ut under 1.mai-talen

Den danske statsministeren ligger historisk lavt på meningsmålingene og hun fikk en lite hyggelig mottakelse da hun skulle holde 1. mai-tale i Aarhus i dag.

Mange av de fremmøtte hadde tatt med seg fløyter og talen hennes druknet i pipekonserten. Noen sto med skilt der det sto «Judas» og «Den danske modell er død».

Hun gjennomførte talen likevel og avsluttet med å si:

– Til dere som har kommet for å lytte og for å ha en dialog: Ha en riktig god 1. mai.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Helle Thorning-Schmidt i Aarhus

Helle Thorning-Schmidt slet med å komme til orde og ble pepet ut i Aarhus.

Foto: Daniel Hjort / Ap

Etterpå var hun tydelig preget av mottakelsen, skriver Jyllands-Posten.

– Jeg syns ikke man får sagt hverandre noe når man prøver å overdøve hverandre. Jeg har ikke mye til overs for folk som prøver å overdøve hverandre, sa hun.

Etter at hun hadde svart på spørsmål fra pressen, gikk Helle Thorning-Schmidt gjennom folkemengden. Da sprang en mann med vannpistol fram mot henne. Han ble raskt stanset av politiet og lagt i bakken.

– Slapp nå av, det er bare vann, sa han da politiet satte håndjern på ham.

Den 23 år gamle mannen som sprutet vann på statsministeren, blir siktet for vold mot en offentlig ansatt, opplyser politiet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Skjøt med vann mot Helle Thorning-Schmidt

Etter vannspruten, ble mannen pågrepet.

Foto: Daniel Hjort / Ap

Etter Aarhus gikk turen videre mot Randers, men også her var mottakelsen kjølig.

Der ble to andre menn arrestert, melder dansk fjernsyn. Den ene hadde kastet tomat etter statsministeren, den andre hadde trukket ned buksene sine og vist fram rompa si.

Flere protester

I København ble Soscialdemokratenes ordfører Frank Jensens tale møtt med så stor motstand at han avbrøt den. Rundt 150 aktivister ropte blant annet at han hadde begått «klasseforræderi».

Da Jensen tok ordet en gang til litt senere fikk han nesten like mange tilrop. Det ble også kastet saker og ting mot ham, skriver Jyllands-Posten.

– De er valgt på en politikk de ikke fører, sa en av aktivistene til avisen etterpå.

Også næringsminister Annette Vilhelmsen fra Socialistisk Folkeparti fikk en røff mottakelse da hun skulle tale etter Jensen. Finansminister Bjarne Corydon måtte tale til en vegg av rygger, da han besøkte Vojens.

Mange av tilhørerne sa at de protestert mot at regjeringen grep inn i lærerkonflikten. Også Corydons tale ble avbrudd av buing og tilrop.

Upopulære tiltak

Danske velgere har lenge vært på flukt fra regjeringspartiene, og den siste tiden har misnøyen vokst til nye høyder, blant annet på grunn av en ny plan for økonomisk vekst med tiltak som har vekket betydelig forargelse på venstresiden.

I tillegg gjorde regjeringen seg upopulær i lærerstanden da den nylig grep inn og stanset skolekonflikten som førte til at danske elever mistet flere uker med undervisning på grunn av en lockout.

I forkant av 1. mai-appellen sa statsministeren at hun forsto misnøyen, men at de upopulære tiltakene har vært nødvendige.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt