Brutal video ryster palestinere og øker spenningen ytterligere

En amatørvideo viser israelske grensevakter som angivelig slår og sparker en 15 år gammel gutt. Amatørvideoen og den drepte 17-åringens obduksjonsrapport har satt sinnene i kok hos palestinere og økt spenningen ytterligere i den israelsk-palestinske konflikten.

En amatørvideo viser israelske grensevakter som slår og sparker en 15 år gammel gutt. Videoen som skal ha blitt tatt opp i Shufat-distriktet i Jerusalem onsdag, har lørdag blitt kringkastet på en palestinsk TV-kanal.

SE VIDEO: En video fra torsdag viser hvordan israelsk grensepoliti banker opp 15 år gamle Tareq Abu Khudair.

Videoen som skal ha blitt tatt opp i Shufat-distriktet i Jerusalem torsdag, har lørdag blitt kringkastet på en palestinsk TV-kanal.

15 år gamle Tareq Abu Khudair, som er tremenningen til Mohammed Abu Khudair (17) som ble funnet drept i et skogholt i Vest-Jerusalem onsdag morgen, skal ha blitt banket opp under sammenstøt mellom israelere og palestinere.

Mohammed Abu Khudair ble kidnappet og drept

Mohammed Abu Khudair ble kidnappet og senere funnet drept i et skogholt sørvest for Jerusalem.

15-åringen er i de palestinske områdene for å tilbringe sommeren med familien sin, men bor selv i Florida og er amerikansk statsborger.

Israelske styresmakter sier gutten var en av seks voldelige demonstranter som hadde kniv, men dette nekter familien for. De sier han ikke deltok i noen demonstrasjoner. Guttens foreldre har besøkt sønnen på et israelsk sykehus, og de forteller at 15-åringen ble pågrepet fordi han var maskert.

Øker spenningen ytterligere

Mohammed Abu Khudair som ble funnet drept i Vest-Jerusalem, ble brent levende, ifølge obduksjonsrapporten. Den palestinske 17-åringen ble funnet to dager etter at tre israelske tenåringer ble funnet drept ved den palestinske byen Hebron på Vestbredden.

Drapene førte til at den spente situasjonen mellom palestinere og israelere økte i omfang. De har utløst flere sammenstøt og ført til at volden mellom de to folkegruppene igjen har blusset opp.

NRKs utenriksmedarbeider i Jerusalem, Sidsel Wold, forteller lørdag kveld at den brutale videoen og obduksjonsrapporten til 17-åringen har satt sinnene i kok hos palestinere og økt spenningen ytterligere i den israelsk-palestinske konflikten.

Videoen og obduksjonsrapporten er det store samtaleemnet blant palestinere lørdag. Mange palestinere er rystet og sinte. Palestinere mener også at hendelsene bekrefter at deres liv betyr lite.

Amatørvideoen og drapene og har ført til at den spente situasjonen mellom palestinere og israelere har økt i omfang. De har utløst flere sammenstøt og ført til at volden mellom de to folkegruppene igjen har blusset opp.

SE VIDEO: NRKs utenriksmedarbeider i Jerusalem, Sidsel Wold, forteller at amatørvideoen og drapene og har ført til at den spente situasjonen mellom palestinere og israelere har økt i omfang. De har utløst flere sammenstøt og ført til at volden mellom de to folkegruppene igjen har blusset opp.

Flere angrep på israelske jøder i arabiske bydeler

Fra Gazastripen fortsatte militante palestinere å skyte raketter mot Israel, mens det israelske forsvaret opplyser å ha bombet tre Hamas-mål i den palestinske enklaven. Det var lørdag kveld ikke meldt om sårede

Sammenstøtene i den annekterte delen av Jerusalem fortsatte også lørdag.

Det mest alvorlige er at opprøret har spredt seg til flere steder i Israel. Hendelsene har satt sinnene i kok – også blant israelske arabere – som demonstrerer flere steder i landet. Natt til lørdag var det flere angrep på jøder i arabiske bydeler i Israel.

Omtrent 75 prosent eller drøye seks millioner av innbyggerne i Israel er jødiske. 20 prosent eller knappe 1.7 millioner er israelske arabere, mens 4,2 prosent eller 348.000 utgjør andre grupper.

Sammenstøt mellom politi og demonstranter

I en rekke israelske byer hvor flertallet av befolkningen er ikke-jødiske arabere var det sammenstøt mellom politi og demonstranter. Flere titalldemonstranter ble pågrepet, og flere veier ble stengt som følge av kampene.

Israelsk politi melder om uroligheter i Taibe nordøst i Israel, samt i Jaljulia og i Qalasuwa sentralt i landet. Protestene spredte seg også til Umm al-Fahm, Arara og Nazareth.

Det har ikke kommet noen nye offisielle kommentarer fra israelsk hold i forbindelse med obduksjonsrapporten lørdag. Men den offisielle israelske versjonen er at det fremdeles er uklart hvem som har drept 17-åringen, og at det kan være er et resultat av feider mellom to palestinske familier.

Mideast Israel Palestinians

ØKT SPENNING: Den spente situasjonen mellom palestinere og israelere øker i omfang. Etter at ungdommene ble funnet drept har volden mellom de to folkegruppene blusset opp. Lørdag har israelske soldater samlet seg nær grensen til Gazastripen.

Foto: Tsafrir Abayov / Ap/NTB Scanpix

Tenåringen ble brent levende

Obduksjonen av Khudair ble gjennomført av israelske leger, men også lederen for det palestinske rettsmedisinske instituttet deltok.

Til det palestinske nyhetsbyrået Wafa opplyser den palestinske tjenestemannen Mohammed Al-A'wewy at brannstøv i den dødes luftveier viser at 17-åringen pustet inn dette, mens han ble brent levende.

– Den direkte dødsårsaken var brannskader som følge av ild og komplikasjonene av dette, uttalte Al-A'wewy lørdag.

16-årige Mohammed Abu Khudair ble gravlagt fredag

BRENT LEVENDE: 17-årige Mohammed Abu Khudair ble gravlagt fredag. Ifølge obduksjonsrapporten ble han brent levende.

Foto: FINBARR O'REILLY / Reuters/NTB Scanpix

Titusener i gatene da palestinsk tenåring ble begravet

Khudair ble onsdag funnet drept i et skogholt etter å ha blitt dratt inn i en bil. Bare to dager før dette ble tre israelske tenåringsgutter som gikk på skole i en israelsk bosetting ved byen Hebron, funnet drept om lag fem kilometer nord for byen.

Den israelske regjeringen beskylder Hamas, som har kontrollen på Gazastripen, for å stå bak. Mange tror 17-åringen har blitt utsatt for et hevnangrep.

Begravelsen for den palestinske gutten ble fredag fulgt av opptøyer og sammenstøt mellom demonstranter og politi både på den okkuperte Vestbredden, i Jerusalem og i tre byer i Israel med hovedsakelig arabisk befolkning. Uroen fortsatte natten gjennom.

Mideast Israel Palestinians

SATTE FYR PÅ BILER: I byen Qalansuwa skal demonstranter ha trafikken, angrepet jødiske sjåfører og satt fyr på bilene deres.

Foto: Hassan Shaalan / Ap/NTB Scanpix

– Skjøt raketter mot Israel

Natt til lørdag ble det skutt fire raketter fra Palestina og inn mot Israel, meldte Det israelske forsvaret på Twitter. To av rakettene landet i et åpent område og to ble stanset av det israelske forsvarssystemet. Angrepene førte ikke til noen ødeleggelser.

Dagen før ble det skutt 18 raketter fra det palestinske området. Samtidig gjennomførte Israel flere luftangrep og skjøt med artilleri mot det palestinske området.

I Israel har det vært delte meninger om hva som er et passende svar på de palestinske angrepene. Ifølge TV-stasjonen Kanal 10 ønsker flere ministre et mer aggressivt militært angrep på Hamas. Utenriksminister Avigdor Lieberman er en av ministrene som har uttalt dette. Justisminister Tzipi Livni er blant dem som argumenterer mot dette.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu har uttalt at Israel vil forholde seg rolige dersom Hamas er rolige.

I morgentimene fredag meldte BBC at Hamas er klare for våpenhvile dersom Israel stanser luftangrepene mot Gazastripen. Hamas skal ha sagt de ikke ønsker å trappe opp situasjonen. Samtidig jobber egyptiske tjenestemenn for å få på plass en våpenhvile mellom Hamas og Israel.

USA reagerer på pågripelse i Øst-Jerusalem

USAs utenriksdepartement er dypt bekymret over meldingene om at den amerikanske 15-åringen ble banket opp av israelsk politi.

– USA fordømmer enhver overdreven maktbruk på det sterkeste, sier talskvinne Jen Psaki i det amerikanske utenriksdepartementet i en uttalelse.

Justisdepartementet i Israel sier de vil åpne etterforskning av hendelsen, melder Sky News.

PALESTINIANS-ISRAEL/ Palestinian protesters run away from tear gas in Ras al-Amud

SAMMENSTØT: Palestinske demonstranter løper vekk fra israelske soldater som bruker tåregass under sammenstøt i Jerusalem fredag, i kjølvannet av drapet på en 17 år gammel palestinsk gutt.

Foto: AMMAR AWAD / Reuters/NTB Scanpix

SISTE NYTT

Siste nytt