Brussel-terrorist var vokter i IS-fengsel

Najim Laachraoui (25), som sprengte seg selv i lufta på Zavantem flyplass i Brussel, er samme mann som skal ha holdt fire franskmenn som gisler i et IS-fengsel i Syria.

FILES-BELGIUM-FRANCE-ATTACKS-INQUIRY

GJENKJENT AV IS-GISLER: Flere av de franske gislene, som satt ti måneder i IS-fangenskap, skal ha gjenkjent Laachraoui, som brukte navnet Abou Idriss, etter å ha sett overvåkingsbildene fra Brussel lufthavn.

Foto: - / Afp

Det melder flere nyhetsbyrå fredag.

– Jeg kan bekrefte at han var fangevokter for mine klienter, sier advokat Marie-Laure Ingouf til Reuters. Hun representerer to franske journalister som var fanget av terrorgruppa IS i ti måneder. Gislene ble frigjort i april 2014.

Avhørte vestlige gisler

Ifølge avisen Le Parisien Daily skal etterretningskilder ha opplyst at Laachraoui hadde ansvaret for avhøret av gislene. Han skal ha vært mindre brutal enn de andre fangevokterne.

Flere av de franske gislene skal ha gjenkjent Laachraoui, som brukte navnet Abou Idriss, etter å ha sett overvåkingsbildene fra Brussel lufthavn.

Gislene skal ha identifisert minst to franskmenn for å være blant sine fangevoktere.

Løslatte franske journalister

LØSLATT ETTER IS-FANGENSKAP: De franske journalistene Nicolas Henin, Pierre Torres, Edouard Elias og Didier François slapp fri i april 2014 etter å ha vært gisler i Syria i over ti måneder.

Kobles til «Jihad-John»

Avisen The Telegraph skriver at Najim Laachraoui sannsynligvis hadde nære forbindelser med den britiske IS-bøddelen «Jihad-John», som egentlig het Mohammed Emwazi. Han ble drept i et amerikansk droneangrep i den syriske byen Raqqa 12. november i fjor.

De to skal ha operert sammen i IS-hovedstaden Raqqa, ifølge tidligere gisler. Det var her den britiske IS-cellen «The Beatles» skal ha hatt en nøkkelrolle med håndteringen av utenlandske gisler.

Laster Twitter-innhold

Jobbet på flyplassen

Laachraoui jobbet i til sammen fem år på flyplassen i brussel, helt fram til slutten av 2012, ifølge den belgiske TV-stasjonen VTM. Han skal ha vært ansatt som vikar i et selskap som drev virksomhet på flyplassen, noe som gjorde at han ble godt kjent med sikkerhetsrutinene der, skriver Le Soir.

I februar 2013 skal Najim Laachraoui ha reist til Syria, hvor han etter hvert fikk en sentral rolle med spesielt ansvar for vestlige fanger.

Han skal ha kommet seg tilbake til Brussel ved hjelp av et falskt pass på grensen mellom Østerrike og Ungarn i september i fjor.

Fant DNA i Bataclan

Laachraouis rolle i forkant av terrorangrepet i Brussel skal ha vært å klargjøre sprengstoff og selvmordsvester.

Hans DNA ble også funnet på en av vestene som ble detonerte inne i konsertsalen Bataclan i Paris hvor 90 mennesker ble drept. Politiet fant også DNA-spor i en leilighet som ble brukt i forbindelse med Paris-angrepene.

Det siste offentlige bilde av 25-åringen viser ham skyve en handlevogn full av eksplosiver inn på flyplassen i Brussel.

Kort tid etterpå ble 32 mennesker drept i terrorangrepene på flyplassen i Brussel og på metrostasjonene Maelbeek.

Laster Twitter-innhold

SISTE NYTT

Siste nytt