- Tre skutt og drept av sikkerhetsstyrker

Demonstrasjoner i Syria har brutt ut etter fredagsbønnen på oppfordring fra aktivister. Talen som presidenten holdt onsdag, satte sinnene i kok hos opposisjonen.

Syria

Det har også vært store demonstrasjoner til støtte for Bashar al-Assads regime i Syria.

Foto: STR / Reuters

Syriske dissidenter sier tusenvis av mennesker protesterer mot regimet i gatene i og rundt hovedstaden Damaskus.

Ifølge øyevitner ble tre personer drept da sikkerhetsstyrkene i ettermiddag åpnet ild mot demonstranter som ropte «Frihet, frihet, det syrisk folk står samlet», like utenfor Damaskus.

Opplysningene om drepte er ikke bekreftet av uavhengige kilder.

Tåregass og batonger

For å få bukt med urolighetene skal sikkerhetsstyrkene, ifølge aktivister, også ha brukt tåregass mot demonstranter i forstaden Douma og i kystbyene Latakia og Banias.

I tillegg skal politiet ha angrepet rundt 200 mennesker med batonger i det de var på vei ut av en moskè etter fredagsbønnen.

De ropte slagord til støtte for opprøret mot president Bashar al-Assad da regjeringsstyrkene begynte å slå med politikøller, forteller øyevitner til Reuters.

Minst seks demonstranter ble arrestert og flere titalls ble banket opp, ifølge vitnet.

Løfteløs tale

Under sin imøtesette tale denne uken ga ikke al-Assad noen reformløfter slik det var ventet. I stedet fokuserte han på at uroen den siste tiden er en test på om landet greier å stå samlet.

Dette provoserte opposisjonen i landet, som bare timer etter talen på nytt strømmet ut i gatene. Samtidig ble det varslet nye demonstrasjoner etter fredagsbønnen.

– Banket opp i 40 år

Oppheving av unntakstilstanden fra 1963 er ett av hovedkravene til demonstrantene som har protestert mot regimet den siste tiden.

Assads rådgiver Bouthaina Shaaban lovte i forrige uke at unntakslovene vil bli opphevet, uten å opplyse om noen tidsplan for tiltaket.

– Den virkelige saken, den ultimate saken, er at vi er blitt banket opp i gatene våre i stillhet i mer enn 40 år, sa en aktivist til nyhetsbyrået AFP.

«Å demonstrere er en nasjonal plikt som vi må opprettholde inntil vi får en tilstand av frihet og rett», står det i en uttalelse postet på Facebook-gruppen Den syriske revolusjonen 2011.

Undersøker dødsfall

President al-Assad har satt opp to komiteer som skal undersøke en opphevelse av unntakstilstanden og omstendighetene rundt dødsfallene som skjedde under sammenstøt mellom sivile og soldater i byene Deraa og Latakia.

Aktivister anslår at over 130 mennesker mistet livet i sammenstøtene, mens syriske tjenestemenn oppgir at tallet er nærmere 30.

Demonstrasjonene i landet har pågått siden 15. mars, og aktivistene krever reformer. Noen står også fast ved at de ønsker at presidenten skal gå av.

Men de siste dagene har også tusenvis tatt til gatene i Damaskus og i andre byer i landet for å støtte al-Assad, som tok over etter sin far, Hafez al-Assad, i 2000.

SISTE NYTT

Siste nytt