Brukte spill til å demonstrere – nå er det fjernet fra Kinas største nettbutikk

Demokratiforkjempere i Hongkong brukte et dataspill til å fortsette demonstrasjonene mot lokale myndigheter og Kinas president Xi Jinping. Nå er spillet fjernet fra Kinas største nettbutikk.

Demokratiforkjemperen Joshua Wongs øy på spillet Animal Crossing: New Horizons

PROTEST-ØY: Joshua Wong har lagt ut et bilde av sin spill-øy, som han har dekorert med en demonstrasjonsplakat og bilder av Kinas president, Xi Jinping, og Hongkongs øverste politiske leder, Carrie Lam.

Foto: Skjermdump / Nintendo

Denne artikkelen er over en måned gammel, og kan inneholde utdaterte råd fra myndighetene angående koronasmitten.

Hold deg oppdatert i NRKs oversikt, eller gjennom FHIs nettsider.

Ved første øyekast ser spillet fra Nintendo ganske harmløst ut.

I «Animal Crossing: New Horizons» reiser du til en øde øy. Der kan du bygge ditt eget hus, bli venn med dyrene på øyen eller fiske, for å nevne noe. Du kan også invitere andre på besøk til din øy.

Spillet kommer dessuten med et illustrasjonsverktøy. Det lar spillerne tegne sine egne budskap som de kan dekorere øyen sin med.

Illustrasjonsverktøyet har demokratiforkjempere i Hongkong brukt til å fortsette sine protester mot de lokale myndighetene og Fastlands-Kina, i en tid hvor koronaviruset stopper dem fra å samles.

Heftige demokratiprotester har preget Hongkong siden juni. Uroen ble utløst av et lovforslag som åpnet for å utlevere borgere til rettsforfølgelse i Fastlands-Kina. Forslaget ble trukket i oktober, men protestene har likevel fortsatt.

Profilert demokratiforkjemper

En av dem som har brukt spillet til å demonstrere, er den profilerte demokratiforkjemperen Joshua Wong. Han var en av studentlederne bak paraplybevegelsen i 2014.

På Twitter har Wong lagt ut et bilde av det som er hans øy på spillet.

Hong Kong Protests Joshua Wong

STUDENTLEDER: Joshua Wong har blitt arrestert en rekke ganger for å lede protestaksjoner rettet mot den Kina-vennlige administrasjonen i Hongkong. Bildet er fra 27. juni 2017.

Foto: Vincent Yu / AP

Foran huset hans ligger det en sort plakat med hvit skrift. På plakaten står det «Et fritt Hongkong – revolusjon nå».

Ved siden av plakaten står to bilder – ett av Carrie Lam, som er Hongkongs øverste politiske leder, og ett av Xi Jinping, Kinas president.

– Uten koronaviruset tror jeg ikke innbyggerne i Hongkong ville ha jobbet så hardt for å gjøre øyene sine om til protest-øyer, skriver Wong på Twitter, hvor han også har delt bilder av andre som har dekorert sine øyer med lignende budskap.

Laster Twitter-innhold

I høst ble 23 år gamle Wong nektet å stille til lokalvalg i Hongkong. Demokratiforkjemperne gjorde likevel et brakvalg i november.

Ikke tilgjengelig i Kina

Nå er spillet fjernet fra Kinas største nettbutikk, Taobao. Det skriver det kinesiske nyhetsmagasinet Caijing. Taobao er Kinas svar på Finn.no.

Nyhetsbyrået Reuters har heller ikke funnet spillet på Taobao eller en annen nettbutikk, Pinduoduo.

Det er uvisst om det er kinesiske myndigheter som står bak at spillet nå ikke er å få kjøpt i nettbutikkene.

Les også: Emoji mot Kinas korona-sensur

Nintendo-spillet Animal Crossing til salgs i en butikk i Hongkong

IKKE TILGJENGELIG I FASTLANDS-KINA: Spillet Animal Crossing: New Horizons, her til salgs i en butikk i Hongkong i april.

Foto: Anthony Wallace / AFP

«Animal Crossing: New Horizons» er ikke offisielt lansert i Fastlands-Kina, hvor landets sensurregime innebærer at man kun får kjøpt tre spill til konsollen Nintendo Switch – alle fra Super Mario-serien.

Kinesiske spillere må derfor kjøpe utenlandske versjoner av spillet gjennom nettbutikker som Taobao.

Spillet har uansett vært en stor salgssuksess for Nintendo. På tre dager solgte spillselskapet 1,88 millioner utgaver av spillet hjemme i Japan, ifølge salgstall fra Famitsu.

Status Norge

Sist oppdatert: 25.11.2020
2 946
Siste uke
128
Innlagt
314
Døde

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt