Britene spionerte på russerne ved hjelp av kunstig stein

I 2006 ble Storbritannia anklaget for spionasje i Russland etter at en falsk stein med innebygget spionutstyr ble oppdaget. I dag innrømmer britene at det er sannhet i anklagene.

Spionasje Russland

Russlandsk TV rapporterte om den falske steinen for fem år siden.

Foto: RTR / AP

Russland

Skjult kamera avslører en angivelig britisk medjhelper som berører senderen med foten.

Foto: HO / REUTERS

Jonathan Powell, tidligere stabsjef under Tony Blair, innrømmer nå at Storbritannia ble tatt på fersken i å spionere på Russland for over fem år siden, ifølge BBC.

I 2006 avslørte TV-stasjonen Rossija at britiske spioner brukte en kunstig stein proppfull av spionutstyr, blant annet for å sende og motta informasjon.

Les også: Slik drepte KGB og CIA fienden

Ved hjelp av et skjult kamera viste TV-kanalen de oppsiktsvekkende bildene av britiske spioner idet de spaserte til og fra steinen som var plassert i en park i Russland.

Spionsteinen skal ha blitt brukt av britiske agenter til å komme i kontakt med medhjelpere i Russland. Inne i steinen var det en sender som de kunne laste ned informasjon fra, og overføre til bærbare PC-er.

Ifølge TV-kanalen var det fire navngitte ansatte ved den britiske ambasseden i tillegg til en russer som gikk bort til steinen i ifølge kamerabildene.

Innrømmer bruk av spionstein

Spionstein

Rossija publiserte disse bildene av spionsteinen.

Foto: HO / AFP

Først nå innrømmer den britiske regjeringen at anklagene bærer sannhet i seg.

I 2006 ville ikke Storbritannias utenriksdepartement kommentere anklagene, bortsett fra å si at beskyldningene var« overraskende» og «bekymringsfulle.»

Jonathan Powell

Jonathan Powell innrømmer at den falske steinen ble brukt til spionasje.

Foto: LUKE MACGREGOR / REUTERS

Jonathan Powell, tidligere stabsjef under Tony Blair, innrømmer at FSBs anklager var sanne, og sier nå at det hele var svært pinlig.

– Det var klart at russerne visste om dette, sier han.

Innslaget viste en mann som spaserte i en gate i Moskva etter mørkets frembrudd, og at han sakket ned farten samtidig som han stirret på steinen. Neste kamera filmer en annen mann som går bort til steinen og plukker den opp.

En av de angivelige spionene er filmet mens han bærer steinen med seg. Steinen skal ha blitt brukt som en slags postkasse.

I tillegg påsto den russiske sikkerhetstjenesten FSB at britiske diplomater betalte ikke-statlige organisasjoner (NGO-er) for hemmelig materiale, og brukte den kunstige steinen som en skjult sender.

Kort tid etter innførte daværende president Vladimir Putin en lov som begrenser organisasjonenes aktiviteter og finansiering, og fra å få støtte fra utenlandske regjeringer. Mange slike organisasjoner ble nedlagt som følge av dette.

– Vi har sett forsøk på dette. Ingen kan nekte for at de pengene stinker, sa han.

Denne loven har blitt til for å stoppe utenlandske krefter fra å blande seg inn i interne anliggender hos den russiske føderasjonen, sa han.

Storbritannia har fram til nå hele tiden nektet for anklagene om spionasje og bruk av den mystiske spionsteinen.

Russland spionasje

Britiske diplomater ble filmet med skjult kamera da de gikk til og fra spionsteinen og hentet informasjon.

Foto: HO / AFP

SISTE NYTT

Siste nytt