Brukte batonger mot journalistene

Anders Tvegård forteller om kaotiske tilstander og politi som brukte batonger mot journalistene da den tidligere diktatoren Jean-Claude «Baby Doc» Duvalier kom tilbake til Haiti.

Video NRKs korrespondent Anders Tvegård på Haiti om Baby Doc

SE VIDEO: NRKs korrespondent Anders Tvegård på Haiti om at «Baby Doc» er tilbake i landet etter 25 år.

NRKs korrespondent Anders Tvegård befinner seg på Haiti og forteller om kaotiske tilstander da «Baby Doc» ankom Port-au-Prince.

Han er blant journalistene som fikk merke politiets grep for å få kontroll på menneskemengden da Duvalier ble eskortert ut av flyplassbygningen etter to timer.

– Vi var et 30-talls journalister som forsøkte å få ham i tale, men presset var for stort. Politiet brukte også batonger på oss for å få oss bort fra den tidligere presidenten før han ble satt i en bil og forsvant, forteller han.

Tvegård ble selv slått i magen med batong. Han forteller at han følte seg uvel etter å ha mottatt slaget.

Strømmet til flyplassen

Stort presseoppbud da Jean-Claude "Baby-Doc" Duvalier ankom Haiti

Stort presseoppbud da Jean-Claude «Baby-Doc» Duvalier ankom Haiti.

Foto: Ramon Espinosa / AP

Tvegård forteller at det var spesielt å være til stede da Duvalier ankom Haiti søndag kveld, etter at han rømte landet for 25 år siden.

– Ryktene begynte å gå en time før flyet skulle lande. Da strømmet alle til flyplassen, både journalister og Duvaliers tilhengere, forteller han.

Duvaliers ankomst kom overraskende på de fleste, men Tvegård sier det er mye som tyder på at besøket var godt planlagt.

Jean-Claude "Baby Doc" Duvalier tilbake på Haiti

Jean-Claude «Baby Doc» Duvalier tilbake på Haiti.

Foto: Hector RETAMAL / AFP

– Han ble møtt på flyplassen av sine tidligere generaler. Han hadde også diplomatpass og det er heller ikke utstedt arrestordre på Duvalier, slik at besøket må ha blitt godkjent på høyeste politiske nivå i Haiti, sier Tvegård.

Han forteller at Duvalier var inne i flyplassbygningen i to timer. Flere journalister forsøkte å ta seg inn i bygningen for å snakke med ham, og tilhengerne gjorde forsøk på å storme sperringene.

Rykter

Duvalier er en myteomspunnet mann. Det ryktes at han har mistet alle palassene sine og den siste tiden har vært syk og bodd i en pappeske.

– Slik så det imidlertid ikke ut da han kom på første klasse med Air France i natt, sier Tvegård.

Video Baby Doc tilbake i Haiti

SE VIDEO: Jean-Claude «Baby Doc» Duvalier (59) måtte vente to timer på flyplassen i Port-au-Prince for å få innreisedokumentene godkjent.

SISTE NYTT

Siste nytt