NRK Meny
Normal

Bruker vannkanoner i grensekonflikt

Japans kystvakt har brukt vannkanoner mot et større antall taiwanske fiskebåter. – Dette kan bli en svært farlig situasjon, sier NRKs Asia-korrespondent.

Japans kystvakt har brukt vannkanoner mot et større antall taiwanske fiskebåter som er gått inn i farvannet ved noen omstridte øyer.

Video: Både et japansk kystvaktskip og et taiwansk kystvaktskip bruker vannkanoner mot hverandre i omstridt farvann tirsdag morgen.

Konflikten mellom Japan, Kina og Taiwan i Øst-Kina-havet utviklet seg ytterligere tirsdag morgen.

Flere titalls taiwanske båter, blant dem også åtte kystvaktskip, har ifølge japansk kystvakt tatt seg inn i området rundt øygruppen som landene krangler om. Kina og Taiwan kaller øyene Diaoyu, på japansk kalles de Senkaku.

Diplomatisk krise

Japans kabinettssekretær Osamu Fujimura opplyser at vannkanoner og andre midler ble brukt for å få de taiwanske båtene til å endre kurs. Alle båtene fra Taiwan har senere forlatt farvannet, ifølge Japans kystvakt.

Striden om farvannet rundt øygruppen har blusset kraftig opp de siste ukene og ført til en diplomatisk krise mellom Kina og Japan. Striden står først og fremst om mulige olje- og gassforekomster rundt øyene.

NRKs Asia-korrespondent Anders Magnus sier at det er nasjonalister fra Taiwan som har reist over med fiskebåter, og de har fått støtte fra et titalls vaktfartøyer fra kystvakten i Taiwan.

– Hvorfor har Taiwan blandet seg inn nå?

– Fordi disse øyene egentlig var en del av Taiwan da de i 1895 ble okkupert av Japan. Taiwans myndigheter regner det som sine, og som en del av Kina, sier han.

– Kan risikere krig

Han sier at både Taiwan og Kina legger til grunn at Kina er ett land, selv om de er to forskjellige regimer.

– I denne konflikten har Kina og Taiwan sammenfallende syn, og det er sterke nasjonalistiske krefter i begge land som mener at disse øyene er kinesiske.

Kinas første hangarskip, Liaoning

Kinas første hangarskip, Liaoning, er tatt i bruk. Her i havn i havnebyen Dalian lørdag.

Foto: CHINA DAILY / Reuters

– Kan vi risikere at dette ender med krig?

– Ja, vi kan det. Og det er veldig mange i Kina og Taiwan som faktisk ønsker krig slik at Japan kan få en lærepenge. Det er en veldig farlig situasjon, for hvis noen ved en feiltakelse begynner å skyte med skarpt, og noen blir drept, så vil man kunne få en opptrapping, sier Magnus.

Skrekkscenarioet da vil være at det oppstår en konflikt hvor USA er forpliktet til å gå inn på japansk side, fordi forsvarsavtalen mellom landene inkluderer disse øyene.

– Det er en svært farlig situasjon om det skulle utvikle seg til skarp skuddveksling her, sier Magnus.

Portrett, Fotostudio

NRKs Asia-korrespondent Anders Magnus sier at situasjonen kan komme ut av kontroll.

Foto: Ole Kaland / Ole Kaland, NRK

Nytt hangarskip

Mandag tok fire kinesiske marinefartøyer seg inn i farvannet rundt øyene, noe som førte til at Japan leverte inn en formell protest.

Samtidig opplyser Kina tirsdag at de offisielt har tatt i bruk sitt første hangarskip. Skipet er et tidligere sovjetisk hangarskip bygd i Ukraina, men som Kina i flere år har bygd om og modernisert.

Skipet har fått navnet Liaoning etter landets nordøstligste provins.

– Når hangarskipet går i tjeneste, vil det ha stor betydning for å høyne den generelle kampevnen til marinen til et moderne nivå, sier Kinas forsvarsdepartement i en uttalelse tirsdag.

Det er ikke sagt noe om at skipet tas i bruk på grunn av den aktuelle striden med Japan eller konfliktene med andre land i Sør-Kinahavet.

Japanske og taiwanske fartøy

Kystvaktfartøy fra både Japan og Taiwan, samt taiwanske fiskebåter, skjøt med vannkanoner på hverandre tirsdag morgen.

Foto: Ap
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt