Bruker tåregass og skarpe skudd mot demonstranter

NAIROBI (NRK): Politiet skyter skarpe skudd og tåregassgranater mot demonstrantene som protesterer mot omvalget i Kenya.

Tåregassen dreiv i lufta da korrespondent Sverre Tom Radøy rapporterte direkte på NRK1 om demonstrasjonene i Kenya.

NRKs reporter opplevde tåregassangrep på direkten i 12-sendingen på NRK1.

Hadidja Somit, velger, Kenya, omvalg

I Kibera var det bare ett valglokale som var åpent i Kibera, Kenyas største slum. Hadidja Somit var en av få velgere som hadde funnet vegen dit for å stemme.

Foto: Sverre Tom Radøy / NRK

I Kibera, Kenyas største slum, er bare ett valglokale åpent. Da NRK var i lokalet, gjorde to personer sin borgerplikt i løpet av 20 minutter. De stemte på presidenten.

Da NRK besøkte stedet valgdagen i august i år, var det stappfullt av velgere og presse.

Dette er opposisjonslederen Raila Odingas stemmekrets, men han har trukket seg fra valget. I valget i dag er det derfor i realiteten bare en kandidat, president Uhuru Kenyatta.

I går oppfordret Odinga sine tilhengere om å holde seg hjemme, ikke stemme, og ikke lage bråk som kan utløse politivold.

I Kibera ble ikke den anmodningen tatt til følge.

politi, demonstrasjon, Kibera, Kenya, omvalg

Politiet har skutt med skarpt og brukt tåregass mot demonstrantene i bydelen Kibera i Nairobi.

Foto: Sverre Tom Radøy / NRK

Bruker skarpe skudd og tåregass

Da NRK besøkte valglokalet på barneskolen Olympic, ryddet vannkanonbiler opp i barrikadene som hindret folk i å stemme. Valglokalet er fremdeles stengt.

I kvartalet nedenfor samlet unge menn seg. De kastet steiner mot politiet. Noen var treffsikre med slyngene. Politiet skjøt tåregassgranater tilbake.

Demonstranter kaster stein i Kenya

Demonstranter kaster stein mot politiet i Kibera.

Foto: Sverre Tom Radøy / NRK

Demonstrantene tok en tung stokk som rambukk og rev ned deler av gjerdet rundt stemmelokalene. Politiet kom. Skarpe skudd ble avfyrt. Politiet kom fra to kanter. NRK og et titalls andre journalister var fanget i midten.

Sverre Tom Radøy fast mellom demonstranter og politi i Nairobi

NRKs Afrikakorrespondent var blant journalistene som ble fanget mellom politi og demonstranter i slummen Kibera i Nairobi i dag.

Foto: Robert Lutta / NRK

Demonstrantene trakk seg tilbake, inn i smugene. Politiet fulgte etter. Skarpe skudd gjallet mellom skurene.

Demonstrant drept

Det er i slike situasjoner at det rapporteres om vold fra politiets side, og at folk er blitt drept. 70 har mistet livet, så langt under dette valget fra august til i dag, ifølge BBC.

I byen Kisumu vest i Kenya ble en demostrant torsdag skutt og drept etter sammenstøt med politiet og tre andre skadet da Odinga-tilhengere forsøkte å stanse valgavviklingen, melder Reuters.

Andre steder går valget som planlagt. Det rapporteres om lavt oppmøte.

SISTE NYTT

Siste nytt