Bruker nettet som våpen

Honduras kuppede president Manuel Zelaya reiser til Washington for samtaler med USAs utenriksminister Hillary Clinton. Samtidig legger honduranske studenter ut filmer på Youtube fra hva som hender i landet.

Manuel Zelaya
Foto: STR / REUTERS

Zelaya fortalte om USA-reisen til fremmøtte journalister mandag kveld.

Hindret fra å vende tilbake

Den kuppede presidenten gjorde søndag et forsøk på å vende tilbake til Honduras hovedstad Tegucigalpa, men tungt væpnet politi og militærkjøretøy på rullebanen hindret flyet hans i å lande.

Kuppmotstandere har tatt Internett til hjelp. Studenter har lagt ut videofillmer og bilder tatt med mobiltelefoner på nettstedet Youtube.

Fått tilnavnet TV-kuppet

Protester i Honduras
Foto: TOMAS BRAVO / REUTERS
Honduras: Hæren nekter Manuel Zelaya å lande
Foto: Esteban Felix / AP
Honduras
Foto: OSWALDO RIVAS / REUTERS

De kaller kuppet for et TV-kupp, siden militæret har tatt kontroll over nasjonale TV-stasjoner og stengt kabelTV-kanaler.

En del nasjonale medier gjentar taler holdt av de som satte Zelaya på et fly til Costa Rica den 28. juni.

Andre viser gamle bilder på demonstrasjoner av kuppmakernes tilhengere. Som motvekt legger altså den kuppede presidentens tilhengere ut filmer av sammenstøt, bilder av protester og taler holdt av fagforeningsledere.

- Vi kaller det et TV-kupp siden man ikke kan se hva som virkelig hender gjennom de nasjonale kanalene, sier student Cesar Silva til DN.se.

Utestengt fra OAS

Den amerikanske samarbeids organisasjonen OAS beslutning om å utestenge Honduras på grunn av statskuppet ga mot til Zelayas tilhengere. Interimpresidenten Roberto Micheletti forklarte søndag morgen at han gjerne går i dialog med OAS , men at han på ingen vilkår kommer til å la Zelayas fly lande i Honduras.

Om lag 30.000 tilhengere av Zelaya samlet seg på den internasjonale flyplassen i håp om at presidenten skulle få lande søndag, men spenningen endte i stedet i sammenstøt da noen av tilhengerne forsøkte å ta seg inn på rullebanen.

- To personer er drept. Det var ikke politiet som skjøt. Hæren åpnet ild fordi noen av demonstrantene prøvede å ta seg inn på rullebanen, sier en politikommissær til nyhetsbyrået AFP.

Over tretti personer ble skadet i sammenstøtene på flyplassen.

SISTE NYTT

Siste nytt