Bruker Breivik i kampanje for nettaktivist

En underskriftskampanje for en av Pirate Bay-grunnleggerne bruker et bilde av terroristen Anders Behring Breivik for å skape oppmerksomhet.

Kampanje for Gottfrid Svartholm Warg

Slik markedsføres kampanjen for bedre forhold under fengsling for Pirate Bay-grunnlegger Gottfrid Svartholm Warg på piratebay.se. (Faksimile)

Foto: Fra underskriftskampanjen for Gottfrid Svartholm Warg / Pirate Bay.se

Gottfrid Svartholm Warg er en av de tre grunnleggerne bak nedlastningssiden The Pirate Bay.

Siden november har han sittet varetektsfengslet i Danmark, der han er siktet for å ha hacket seg inn i politiets førerkortregister.

Warg, som går under kallenavnet Anakata, er ut fra den danske retsplejelovens paragraf 762 ilagt brev- og besøkskontroll.

– Det er sedvanlig praksis her i Danmark å ilegge den varetektsfengslede brev- og besøkskontroll hvis de er varetektsfengslet etter denne bestemmelsen, sier Dorit Borgaard i den danske påtalemyndigheten til NRK.

SE: NRK TV - Slaget om Pirate Bay

«Ulidelige forhold»

Dette betyr at Warg av hensyn til etterforskningen ikke får tilgang til medier, slik som bøker, aviser og lignende.

Underskriftskampanjen Free Anakata har som mål å bedre Wargs situasjon under fengsling, blant annet ved å gi ham tilgang til bøker han bruker til studier og for å få tiden til å gå.

I teksten som følger kampanjen heter det at Warg lever under «ulidelige forhold» og videre at han er et «datageni som trenger å holde sinnet sitt aktivt for å bevare både hans mentale og fysiske helse.»

Teksten er ledsaget av et bilde der Warg sammenlignes med 22. juli-terrorist Anders Behring Breivik.

LES OGSÅ:

Hadde samme forbud

Bildet er manipulert slik at det ser ut som at Breivik holder opp et skilt med teksten «Jeg kan lese hva jeg vil», mens Warg holder opp ordene «Jeg får ikke engang tilgang til mine egne bøker».

Under bildet på underskriftskampanjen, som i skrivende stund har oppunder hundre tusen signaturer står det:

«Slutt å behandle massemordere bedre enn aktivister».

Kampanjen markedsføres blant annet på Facebook og Pirate Bay.

Da Breivik satt i varetektsfengsling i påvente av at rettssaken skulle begynne var også han ilagt medieforbud, samt brev- og besøksforbud.

Dette ble opphevet i januar 2012, da politiet mente slik tilgang ikke lenger kunne påvirke etterforskningen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Underskriftskampanje med Breivik-motiv

Slik markedsføres kampanjen for bedre forhold under fengsling for Pirate Bay-grunnlegger Gottfrid Svartholm Warg på piratebay.se.

Foto: Skjermdump / piratebay.se

Vanlig med medieforbud

Leder i NRKs krimgruppe Olav Rønneberg forklarer at det er helt konvensjonelt at man mens etterforskningen pågår ilegger den varetektsfengslede forskjellige typer forbud.

– Det er ikke uvanlig i starten av en etterforskning at man får brev- og besøksforbud, sier Rønneberg.

Det er også en annen viktig forskjell som gjør at situasjonen til Breivik ikke er sammenlignbar. Breivik er dømt, mens saken til Warg fortsatt etterforskes.

– Breivik har en rettskraftig dom og da er det helt andre regler som gjelder, sier Rønneberg.

Warg ble i et fengslingsmøte onsdag varetektsfengslet i fire nye uker, fram til 5. februar.

– Lite treffende

Tord Jordet

Anders Behring Breiviks advokat Tord Jordet mener det er underlig at Pirate Bay velger å bruke hans klient i kampanjen.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Anders Behring Breiviks forsvarer, Tord Jordet, sier til NRK at han er kjent med Pirate Bay-kampanjen. Han stusser over sammenligningen, blant annet fordi det ikke er riktig at Breivik fritt kan velge hvilke bøker han vil lese.

– Jeg synes det er underlig å bruke ham i en slik kampanje, ettersom han ikke fritt får bruke fengselets bibliotek, eller motta post. Han får lese bøker, men må velge dem ut fra en liste fra biblioteket, sier Jordet.

Jordet tror Breivik er brukt fordi Wargs støttespillere har et ønske om å sette spørsmålet om ytringsfrihet «på spissen». Forsvareren lar seg imidlertid ikke hisse nevneverdig opp av saken.

– Men det er lite treffende og underlig å bruke en innsatt som ikke har fri tilgang til bibliotek, påpeker Breviks advokat.

NRK har ikke lykkes å komme i kontakt med representanter fra Pirate Bay eller dem som har startet kampanjen.

LES: Pirate Bay-søksmål avvist i Strasbourg

SISTE NYTT

Siste nytt