Hopp til innhold

Brudd på våpenhvilen i Nagorno-Karabakh

Begge sider beskylder hverandre for brudd på våpenhvilen i Nagorno-Karabakh, bare timer etter at den trådte i kraft lørdag.

Fikk huset i Nagorno-Karabakh bombet

73 år gamle Genadiy Avanesyan leter etter eiendeler i det istykkebombede huset sitt i byen Stepanakert. Han sier huset ble bombet av aserbajdsjanske styrker 10.oktober, dagen da våpenhvilen trådte i kraft.

Foto: Aris Messinis / AFP

Lørdag kveld meldes det om angrep flere steder i Nagorno-Karabakh, også i i byen Stepanakert som fungerer som hovestad i utbryterregionen.

Våpenhvilen som Russland hadde forhandlet frem varte ikke lenge. Selv om det var relativt rolig da våpenhvilen startet klokken12 lokal tid, beskyldte begge parter hverandre for brudd på avtalen bare minutter at den trådte i kraft. Stepanakert ble noen timer senere rystet av flere kraftige ekplosjoner.

– Armenia begår åpenbare brudd på våpenhvile-regimet, sier Aserbajdsjans forsvarsdepartement i en uttalelse.

Armenias forsvarsdepartement beskylder på sin side Aserbajdsjan for å ha angrepet en bosetning inne i Armenia, og armenske styrker inne i Nagorno-Karabakh sier aserbajdsjanske styrker angrep fem minutter etter at våpenhvilen hadde startet.

En mann ser ut fra sitt ødelagte hjem i byen Terter etter at våpenhvilen startet lørdag.

En mann ser ut far sitt ødelagte hjem i byen Terter etter at våpenhvilen trådte i kraft lørdag.

Foto: Umit Bektas / Reuters

Krever selvstyre

Nagorno-Karabakhs utenriksdepartement utalte lørdag at den eneste måten å sikre varig fred på ville være å at det internasjonale samfunnet anerkjente enklaven som en uavhengig republikk.

Regionen er internasjonalt anerkjent som en del av Aserbajdsjan, men er i praksis en selvstyrt republikk med en armensk befolkning som har stor armensk støtte.

Russlands utenriksminister Sergei Lavrov som har ledet over 10 timer med forhandlinger mellom partene, sa tidligere lørdag at våpenhvilen var blitt avtalt ut fra humanitære hensyn. Han sa partene også hadde sagt seg villige til å delta fredsforhandlinger.

Blodige kamper

Kampene den siste tiden er de verste siden krigen i 1991-94. Den gang ble rundt 30 000 mennesker drept. Våpenhvilen fra den gang har senere blitt brutt flere ganger.

Familie sørger for død soldat

Familiemedlemmer sørger over en armensk soldat som har mistet livet i kampene om Nagorno-Karabakh. Flere døde soldater ble lørdag hedret under en seremoni i Armenias hovedstad Yerevan.

Foto: Karen Minasyan / AFP

Mange hundre mennesker har mistet livet i kampene de siste ukene. Nøyaktige tall finnes ikke, fordi Aserbajdsjan ikke opplyser om militære tap.

Ifølge noen meldinger har om lag halvparten av innbyggerne i Nagorno-Karabakh enten flyktet til Armenia eller til andre steder i regionen.

SISTE NYTT

Siste nytt

Biden om skoleskyting: – Helt sykt

Tre barn og tre voksne er drept i nok en skoleskyting i USA. – Helt sykt, sier president Joe Biden.