«Jamaica-koalisjonen» brast – nå kan det gå mot nyvalg

Søndag kveld raknet samtalene mellom Angela Merkels kristendemokrater og de mulige koalisjonspartnerne. Dermed kan Merkel ha få andre muligeter enn å be presidenten skrive ut nyvalg.

Angela Merkel

BRØT SAMMEN: Søndag kveld ble det klart at Angela Merkels kristendemokrater, De Grønne og Fridemokratene ikke hadde blitt enige om en ny regjeringsplattform.

Foto: Tobias Schwarz / AFP

Mandag vil forbundskansler Angela Merkel gi Tysklands president Frank-Walter Steinmeier beskjed om at hun ikke har lyktes med å danne en ny koalisjon.

Regjeringsforhandlingene mellom Merkels parti CDU, søsterpartiet CSU, Fridemokratene og De grønne har gått på overtid gjennom helgen.

Partiene hadde gitt seg selv frist til søndag ettermiddag med å komme til enighet, men søndag kveld ble det klart at Fridemokratene trakk seg fra videre sonderinger.

Ville ikke gi mer

Fridemokratenes leder Christian Lindner sier partiet bestemte seg for å trekke seg fra samtalene for ikke å gå ytterligere på akkord med sine prinsipper.

– Det er bedre å ikke styre enn å styre på falsk grunnlag, sier Lindtner.

Reinhard Bütikofer fra De Grønnes kritiserer Fridemokratenes beslutning, og skriver på Twitter at partiet har valgt «populistisk agitasjon i stedet for statlig ansvar».

Laster Twitter-innhold
Christian Lindner

TRAKK SEG: Fridemokratenes leder Christian Lindner sa sent søndag kveld at partiet bestemte seg for å trekke seg ut av samtalene i stedet for å vanne ut sine prinsipper ytterligere.

Foto: Odd Andersen / AFP

De store stridstemaene i regjeringssamtalene har vært klima og migrasjon. På klimasiden har uenigheten vært knyttet til hvordan kullkraft kan fases ut uten at det går ut over sysselsetting og økonomi.

På innvandringsfeltet har striden stått om flyktninger som får begrenset oppholdstilatelse, og om de skal kunne søke om familiegjenforening.

«Jamaica-koalisjonen» brast på overtid

Siden valget i september har det vært knyttet spenning til om Merkel kunne klare å samle Fridemokratene, De Grønne og Kristendemokratene til en «Jamaica-koalisjon».

De fire partiene hadde i utgangspunktet satt frist til torsdag med å bli enige om hvorvidt det var grunnlag for en koalisjonsregjering. Fristen ble senere forskjøvet til fredag, og igjen til søndag kveld.

Merkels CDU har tidligere regjert sammen med Sosialdemokratene, men etter valget i september har partiet vært tydelige på at de ikke ønsker å være juniorpartner i en ny koalisjon.

Kan gå mot nyvalg

President Frank-Walter Steinmeier.

KAN BLI NYVALG: President Frank-Walter Steinmeier fikk beskjed om at partene ikke lyktes med å danne en ny koalisjonsregjering. Nå kan det bli nyvalg i Tyskland.

Foto: Vladimir Simicek / AFP

Selv om det teknisk sett er mulig for Merkel å danne en mindretallsregjering, har Tyskland en sterk tradisjon for flertallsregjeringer.

Hvis ikke Fridemokratene vender tilbake til forhandlingsbordet, kan Merkel og CDU dermed ha få andre muligheter på bordet enn å be presidenten skrive ut nyvalg.

Merkel sier natt til mandag at hun gremmer seg over sammenbruddet.

– Det er en dag hvor vi skal tenke grundig igjennom hvordan vi beveger oss fremover i Tyskland, sier hun.

SISTE NYTT

Siste nytt