Hopp til innhold

Russere kan bli utvist

Storbritannia vurderer å utvise russiske diplomater fra London, etter at Russland har nektet å utlevere mannen som er mistenkt for å ha forgiftet Alexander Litvinenko. 

Litvinenkos begravelse

Fra begravelsen av Alexander Litvinenko i London i desember 2006.

Foto: CATHAL MCNAUGHTON / AP

AndreiLugovoi er mistenkt for å ha gitt   Litvinenko et radioaktivt stoff i London i fjor.

De diplomatiske forholdene mellom de to landene har blitt kjøligere de siste månedene.

Britiske aviser skriver i dag at regjeringen i Storbritannia vurderer en rekke forskjellige sanksjoner mot Russland dersom de ikke utleverer Lugovoi.

Regjeringen i tenkeboksen

En talskvinne for det britiske utenriksdepartementet bekrefter overfor nyhetsbyrået AFP at regjeringen vurderer hvordan den skal reagere overfor Russland, men hun understreker at det ennå ikke er fattet noen beslutning.

Andrei Lugovoi

Andrei Lugovoi

Foto: ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / AP

Russland har formelt nektet å utlevere den tidligere KGB-agenten Lugovoi.

– De har sagt at de kan stille Lugovoj for retten i Russland dersom bevismaterialet er overlevert til dem, men anklagen gjelder drapet på en britisk statsborger her i hovedstaden. Det riktige stedet for rettssaken er derfor London.

Kan bryte handelssamarbeid

Et alternativ til å utvise diplomater er å bryte samarbeidet med Russland på en rekke områder, som handel, terrorbekjempelse og utdannelse, skriver The Guardian og Financial Times.ri

Storbritannia er den største utenlandske investoren i Russland og har interesser i landet til en verdi av over 30 milliarder kroner (tre milliarder pund), skriver The Daily Telegraph.

- Putin stod bak

En av teoriene om hvorfor Litvinenko ble drept er at han var sterkt kritisk til den russiske regjeringen. Før han døde hevdet han selv at president Vladimir Putin sto bak attentatet mot ham.

Lugovoj skal angivelig ha gitt Litvinenko en dødelig dose av det sjeldne radioaktive stoffet polonium 210.

Han har selv hevdet at den britiske etterretningstjenesten var involvert i drapet.

SISTE NYTT

Siste nytt