NRK Meny
Normal

Sperringene brutt ved Mandelas kiste

Flere hundre mennesker har brutt gjennom politisperringene ved Nelson Mandelas kiste, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Flere hundre mennesker har brutt gjennom politisperringene ved Nelson Mandelas kiste i Sør-Afrika.

Her bryter sørgende gjennom sperringene utenfor bygningen i Pretoria som huser Mandelas kiste.

Nyhetsbyrået melder at menneskene skal ha brutt gjennom sperringene for å se kisten med Mandela. Dette skjer den tredje og siste dagen Mandela ligger på såkalt «lit de parade» i Pretoria.

Ifølge en AFP-reporter, som er på stedet, skal flere hundre mennesker ha presset seg forbi politisperringene.

Hendelsen skal ha skjedd etter at gruppen, i likhet med flere tusen andre, fikk beskjed om at de likevel ikke fikk anledning til å gi sin siste hilsen til den avdøde fredsprisvinneren.

– Politiet sa at vi skulle stille oss i kø, men det ville ikke folk. Så begynte de å presse, forteller 27 år gamle Gilbert Setshedi, som ble vitne til hendelsen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Nelson Mandela på lit de parade

Politiet forsøker å holde unna sørgende som vil se Nelson Mandela på «lit de parade». Bildet er tatt tidligere fredag, før hundrevis ifølge AFP skal ha klart å ta seg forbi politisperringene.

Foto: YVES HERMAN / Reuters

Gjenåpnet

Politiet gjenåpnet like før halv fem, lokal tid, bygningen Mandela ligger i, slik at flere fikk muligheten til å ta farvel. News 24 melder at politiet først forsøkte å la publikum slippe inn til Mandela en av gangen.

Da det gikk opp for flere at de likevel kunne gå glipp av sin siste mulighet til å se frigjøringshelten, brøt et hundretalls personer seg gjennom sperringene.

AFP melder at titusener av mennesker fortsatt stod i kø da sperringene ble brutt.

Ifølge CNN har det de siste dagene vært en flere kilometer lang kø med mennesker som ønsket å ta farvel med Mandela. Flere har måttet gå skuffet fra bygningene i Pretoria, uten å få se mannen som ble Sør Afrikas første fargede president i 1994.

– Sjuåring nesten trampet ned

Ifølge News 24 skal flere av de sørgende tidligere fredag ha samlet seg på gatehjørner, da de fikk beskjed om at bygningen ble sperret av.

Mange skal da ha begynt å synge til Mandelas ekskone, Winnie Madikizela-Mandela, for å be om hjelp. Også tidligere i dag skal flere tusen mennesker ha skapt oppstyr i forbindelse med Mandelas likstrå.

En sju år gammel jente falt i oppstyret, og skal ha vært i fare for å bli trampet ned, melder News24. Jenta kom seg uskadd fra hendelsen. Det er foreløpig ikke meldt om skadde i forbindelse med visningen av den åpne kista.

50.000 fredag

Totalt skal 100.000 mennesker ha sett Mandelas kiste i løpet av de tre dagene den har vært tilgjengelig for publikum, melder regjeringen i Sør-Afrika fredag ettermiddag, ifølge AFP.

Hele 50.000 av disse skal ha besøkt bygningen der kisten ligger fredag, heter det i en uttalelse.

Gravferden skal holdes i Qunu søndag, landsbyen Mandela kommer fra.

Nelson Mandela på lit de parade

En gruppe mennesker løper til Union Building i Pretoria, etter at politiet tidligere fredag fortalte at de ville åpne bygningen på nytt. Bildet er tatt timer før flere hundre mennesker skal ha brutt sperringene for se Mandela.

Foto: Markus Schreiber / Ap
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt