Brorskaps-leder beskyldes for spionasje for Norge

En egyptisk domstol beskylder en nylig pågrepet leder i Det muslimske brorskap for å ha spionert på vegne av Norge og USA.

Mohamed Ali Bishr ble arrestert på torsdag og er siktet for å ha spionert for Norge og USA, skriver den statlige egyptiske avisen Al-Ahram.

– Vi har bedt ambassaden vår i Kairo å undersøke hva dette dreier seg om, men noe svar på hva dette dreier seg om får vi nok ikke før i morgen, sier pressevakt Veslemøy Salvesen.

Fengslet tidligere

Flere tidligere brorskaps-ledere har blitt beskyldt for å ha spionert på vegne av USA, men Norge har tidligere ikke blitt nevnt.

Bishr var en framstående skikkelse i den nå forbudte organisasjonen, og han var blant annet minister i regjeringen til president Mohamed Mursi, som ble avsatt av militæret i fjor sommer.

Han ble i fjor ilagt et reiseforbud av det nye regimet, og har også tidligere blitt arrestert, og ble i 1999 dømt til tre år i fengsel av en militær domstol for å være medlem av Det muslimske brorskapet.

Etter Morsi ble avsatt i fjor ble igjen Brorskapet forbudt i Egypt, og flere tusen medlemmer har blitt fengslet, deri blant de aller fleste lederne.

Lover nyvalg

Egypt har nå i to år vært uten en lovgivende forsamling, men tidligere i november lovet landets sterke mann, Abdel al-Sisi at det skal gjennomføres valg i mars neste år.

Alt tyder på at Brorskapet ikke får delta ved parlamentsvalget.

Under et møte i FNs menneskerettsråd i Genève første uken i november sa USAs utsending Keith Harper at egyptiske myndigheter ikke bare har begrenset ytringsfriheten, men også ført en politikk som har bidratt til urettferdige rettssaker for tusenvis av mennesker.

Sju av Egypts mest sentrale, uavhengige menneskerettsorganisasjoner holdt seg borte fra det møte fordi de fryktet hevnaksjoner og muligens straffeforfølgelse.

En rekke framtredende menneskerettsaktivister er blitt fengslet eller har flyttet i eksil etter kuppet sommeren 2013.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt