Hopp til innhold

Utroper valgets seierherre

Mohamed Mursi fra Det muslimske brorskap har erklært seier i Egypt. Men motkandidaten nekter å anerkjenne resultatet.

Offisielle resultater fra søndagens andre valgomgang i Egypt foreligger ikke, men Det muslimske brorskap opplyser at Mursi fikk 52,5 prosent av stemmene.

– Det muslimske brorskapet har et par hundre tilhengere på Tharirplassen som feirer seieren. Men de offisielle tallene kommer ikke før torsdag, forteller NRKs korrespondent i Midtøsten, Sigurd Falkenberg Mikkelsen.

Korrespondent Sigurd Falkenberg Mikkelsen rapporterer fra Egypt. - Det muslimske brorskap har annonsert sin seier, men det er en spent situasjon, og det kan komme noen overraskelser, sier Mikkelsen.

Sigurd Falkeberg Mikkelsen kommenterer valgresultatet.

Kan overraske

– Selv om valgresultatet ikke er offisielt ennå, pleier Det muslimske brorskap å ha korrekte tall, sier Sigurd Falkenberg Mikkelsen. Men han utelukker likevel ikke at det kan komme overraskelser.

LES OGSÅ: Trist valgdag i Egypt

Mursis motkandidat Ahmed Shafik, som var Hosni Mubaraks siste statsminister, skal ha fått 47,5 prosent av stemmene.
Det muslimske brorskapet opplyser at tallene bygger på opptalte stemmer fra 98 prosent av landets valglokaler, innrapportert fra deres egne observatører.

Første folkevalgte

En brødselger i Kairo

En brødselger gjør seierstegn på Tahrirplassen i Kairo

Foto: STEVE CRISP / Reuters

– Doktor Mohamed Mursi er den første egyptiske presidenten som er valgt av folket, het det i en kunngjøring fra brorskapets politiske gren, Frihets- og rettferdighetspartiet (FJP).

Mursi proklamerte selv seier under en fjernsynsoverført pressekonferanse i morgentimene mandag.

– Jeg vil være president for alle egyptere, muslimer og kristne, sa Mursi og takket egypterne for støtten.

Søker ikke hevn

Han lovet videre å ikke søke hevn eller ta noe oppgjør med sine politiske motstandere.

– Vi er alle brødre i det samme landet, sa Morsy og lovet å arbeide hånd i hånd med alle egyptere for å bygge en bedre framtid, frihet, demokrati og fred.

– Dette er øyeblikket alle egyptere har ventet på, supplerte Mursis valgkampsjef Ahmed Abdelati.

I sjokk

Shafik har ikke kommentert opplysningene om valgutfallet, og i valgkamphovedkvarteret hans bar medarbeiderne natt til mandag nærmest preg av å være i sjokk.

Shafiq

Motkandidaten Shafik.

Foto: AMR ABDALLAH DALSH / Reuters

En talsmann for Shafik-leiren nektet å anerkjenne utfallet og anklaget FJP for å bryte valgloven ved å gå ut med resultatet.

– Bare valgkommisjonen har myndighet til å kunngjøre resultater. Vår egen opptelling har hittil vist at det er vi som er i ledelsen med 52 prosent, men vi nekter å bryte loven og vil ikke gå ut med tall nå, sier talsmannen Mahmoud Baraka.

Hvor stor makt Mursi får som president, er imidlertid et åpent spørsmål. Det styrende militærrådet oppløste sist uke den islamist-dominerte nasjonalforsamlingen og landets nye president vil heller ikke ha noen grunnlov å forholde seg til ettersom arbeidet med denne er forsinket.

Kritikerne har kalt den siste ukens manøvre et kupp fra generalenes side.

Lovgivende makt

Samtidig som Egypt venter på det endelige resultatet av søndagens presidentvalg, har militærrådet gitt seg selv mer makt.

I en erklæring som ble publisert sent søndag kveld, gir det øverste militærrådet (Scaf) seg selv lovgivende makt, etter at nasjonalforsamlingen ble oppløst i forrige uke.

I dokumentet heter det også at valg på ny nasjonalforsamling ikke kan holdes før Egypt har fått en ny grunnlov, mens militærrådet gir seg selv retten til å godkjenne eller avvise den nye grunnloven.

Torsdag kunngjorde Egypts forfatningsdomstol at underhuset i nasjonalforsamlingen må oppløses fordi valget ifølge domstolen hadde vært grunnlovsstridig.

Islamister og demokratiforkjempere tolket umiddelbart domstolens kjennelse som et forsøk fra militærrådet på å kuppe makten i landet, og Det muslimske brorskap, som har flertallet av setene i nasjonalforsamlingen, avviste militærrådets avgjørelse.

SISTE NYTT

Siste nytt