NRK Meny
Normal

Sju britiske soldater arrestert for mord i Afghanistan

Det britiske forsvaret opplyser torsdag kveld at de har arrestert sju av sine egne soldater. De sju er mistenkt for mord.

Ifølge en pressemelding fra det britiske forsvarsdepartementet ble de sju arrestert torsdag, og det pågår nå en etterforskning.

Hendelsen der de er mistenkt for mord skal ha skjedd i Afghanistan i 2011, og skal involvere en afghansk opprører.

– Militærpolitiet har i dag arrestert sju Royal Marines mistenkt for mord, uttaler en talsperson for forsvarsdepartementet.

Det granskes nå om soldatene har brutt engasjementsreglene og begått drap. På grunn av etterforskningen ønsker man ikke å gå ut med detaljer om det som skal ha skjedd, eller hvem de involverte er.

Det britiske forsvarsdepartementet slår likevel fast at det ikke skal være noen sivile involvert.

– Hendelsen skal ha skjedd i forbindelse med en opprører, ingen sivile var involvert, sier talsmannen.

BBC melder at det er første gang britiske soldater straffeforfølges for mord i forbindelse med soldatbidraget til Helmand i Afghanistan.

Mulig brudd på engasjementsreglene

Engasjementsreglene for militære styrker definerer hvordan de skal oppføre seg, i hvilke situasjoner de kan bruke våpen og hvem de kan anse som fiender i en krig. Slike regler skal også ta høyde for krigens folkerett som slår fast hvordan fiender og for eksempel krigsfanger skal behandles.

Det er ikke kjent hva som skal ha skjedd siden det britiske forsvaret nå mistenker sju av sine egne soldater for mord og brudd på lover og regler.

Forsvaret er likevel klare på at steget med å arrestere sine egne soldater viser at de tar engasjementsreglene på alvor.

– Disse arrestasjonene demonstrerer hvordan forsvarsdepartementet og våre væpnede styrker står ved at britsk personell skal følge engasjementsreglene og våre definerte standarder, uttaler talsmannen for det britiske forsvarsdepartementet.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt