– Dette er starten på noe nytt i Westminster

Britiske partiledere er blitt enige om nye, tverrpolitiske tiltak som skal hjelpe utsatte for seksuell trakassering og overgrep.

Partiledere Westiminister

VIL LØSE PROBLEMET: Britiske partiledere og politikere samlet seg nylig på Statsministerens kontor for å finne tiltak mot seksuell trakassering og overgrep.

Foto: Dan Kitwood / AFP

– Vi har tatt et viktig steg framover i dag. Det er viktig at vi gjør dette på riktig måte, og det akter jeg å få til, sier Theresa May etter et møte med partilederne og flere politikerne i det britiske parlamentet.

På tvers av partipolitikken er de nå blitt enige om å innføre nye tiltak for å bekjempe overgrep og seksuell trakassering.

Ifølge The Independent skal tiltakene inkludere en uavhengig klageinstans, økt fokus på menneskelig støtte og et eget arbeidsutvalg som skal sørge for at endringene gjennomføres.

Storbritannia i hardt vær

Det har blåst kraftig i Storbritannias politiske landskap den siste uken.

Tidligere forsvarsminister Sir Michael Fallon gikk for en uke siden av, etter å ha innrømmet seksuell trakassering av en kvinnelig journalist for 14 år siden.

Dette skal være ett av flere tilfeller hvor Fallon har trakassert kvinner.

Michael fallon

TRÅDTE AV: Sir Michael Fallon gikk av som forsvarsminister 1. november, der han sa at han tok en kvinnelig journalist på kneet for 14 år siden.

Foto: Vadim Ghirda / AP

Mays høyre hånd i regjeringen Damian Green, har også blitt anklaget for å ha befølt og sendt upassende tekstmeldinger til en kvinnelig valgkampmedarbeider.

Kelvin Hopkins, parlamentsmedlem i Labour-partiet, har blitt suspendert etter beskyldninger for å ha gnidd skrittet mot en student på et arrangement i Universitetet i Essex. Begge de to sistnevnt nekter for å ha gjort noe galt.

Listen over anklagede menn i britisk politikk fortsetter å vokse, der dette er bare noen av tilfellene.

Britain's Prime Minister Theresa May speaks at the Conferederation of British Industry's annual conference in London

BEKLAGER: Storbritannias statsminister Theresa May beklager alle anklagene som er kommet inn og vil styrke apparatet rundt å melde fra på en trygg måte.

Foto: Mary Turner / Reuters

– Jeg er så lei meg for at vi har sett et slikt maktmisbruk. Altfor mange hendelser har foregått over altfor mange år. At det i tillegg har skjedd på vår demokratiske vakt er noe vi alle skal skamme oss over, sier May.

– Det er viktig at disse sakene etterforskes upartisk, og flere er rettmessig henvist til politiet. Jeg tror det er vanskelig å skjønne betydningen av dette med mindre du selv har opplevd det, fortsetter statsministeren.

– Starten på noe nytt i Westminster

Flere av partiene tar også tak internt for å redegjøre for og bekjempe problemet.

Toryene og Labour-partiet etterforsker nå flere medlemmer både i regjeringen og parlamentet etter anklager om seksuell trakassering og overgrep.

Det konservative partiet har nylig opprettet et eget panel som tar for seg upassende oppførsel i partiet, det såkalte «disiplineringspanelet». Her er tre av partiets medlemmer allerede meldt inn.

Liberaldemokratene anmeldte også nettopp en voldtekt til politiet.

– Dette er de første, riktige tverrpolitiske stegene mot å bekjempe trakassering og misbruk i Westminster. De trengs et robust, uavhengig klagesystem i hele parlamentet som tilbyr ofrene en trygg og upartisk prosedyre i slike saker, sa Vince Cable, leder for det liberaldemokratiske partiet.

Anklagene ruller inn

Men til tross for innsatsen kommer det stadig inn flere anklager med kritikk rettet mot politikerne.

vince caleb

FØRSTE STEG I RIKTIG RETNING: Leder for liberaldemokratene Vince Caleb, mener de er på vei mot å bekjempe problemet.

Foto: Daniel Leal-olivas / AFP

Flere konservative – og liberaldemokratiske medlemmer har kommet med påstander om at andre partimedlemmer har voldtatt dem, men at sakene bare er blitt feid under teppet.

En ny hjemmeside for liberaldemokratiske aktivister, «LibDemToo», viser en rekke påstander om misbruk og trakassering, blant annet en som forteller at hun våknet opp naken på en partifelles rom uten å huske hva som skjedde.

Mandag morgen fortalte et Tory-medlem til BBC at hun ble voldtatt av en eldre person i det konservative partiet, og at hun ikke hadde turt å si noe før nå.

– Det var voldelig. Det skjedde ikke i Westminster, men i mitt eget hjem. Det skulle aldri ha skjedd. Jeg husker rommet spant rundt meg og jeg trodde jeg skulle dø, sa kvinnen som går under pseudonymet «Amanda».

Nestlederen for liberaldemokratene Jo Swinson, deltok også på det tverrpolitiske møtet og sa at han trodde de nå var på rett vei.

– Seksuell trakassering har dessverre vært et problem altfor lenge. Vi må nå sikre at disse innledende forslagene bidrar til en positiv utvikling. Samtalene i dag vil forhåpentligvis markere starten på noe nytt i Westminster, sa Swinson.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt