Britisk valgthriller avgjøres i dag

I dag stemmer britene i det som omtales som det mest spennende og jevne valget på 40 år. Også de siste meningsmålingene bekrefter bildet som har preget hele valgkampen; det er helt jevnt mellom hovedkonkurrentene i britisk politikk.

Statsminister David Cameron

Når han opp igjen? Statsminister David Cameron driver i alle fall valgkamp til siste slutt. Her fra Carlisle i går.

Foto: TOBY MELVILLE / Ap

Tre meningsmålinger viser at Det konservative partiet og det britiske Arbeiderpartiet Labour får akkurat lik emange stemmer, henholdsvis 34, 35 og 31,4 prosent hver.

Tre andre målinger gir de konservative et prosentpoengs ledelse, mens en måling gir Labour to prosentpoeng mer enn konkurrenten. Ingen av dem ligger an til flertall i parlamentet, og regjeringsspørsmålet står helt åpent.

Speakers' Corner tom for folk

– Jeg trodde det skulle være masse folk her!

Ved Speaker's Corner møter vi Mary Black dagen før valget

Mary Black er overrasket over at det ikke er talere på Speakers' Corner kvelden før valget

Foto: Gry Blekastad Almås / NRK

Kvelden før valget har Mary Black fra Yorkshire tatt turen til Storbritannias kanskje mest kjente talerstol, Speakers' Corner ved Hyde Park i London. Men her er det ingen engasjerte talere, bare noe søppel er heng opp rundt skiltet som markerer hvor vi er. Og to tomflasker fra en skotsk vannprodusent som har fått en lapp klistret på seg: Sorry to spoil the party – beklager å ødelegge festen.

Skotsk overraskelse

Ed Miliband taler

Labours statsministerkandidat Ed Miliband taler til folket.

Foto: OLI SCARFF / Afp

Det skotske Nasjonalistpartiet SNP har vært denne valgkampens store overrakskelse. Partiet ligger an til å utslette Labour i Skottland, og selv ta brorparten av de 59 parlamentsplassene Skottland har i parlamentet i Westminster. Politisk ligger partiet til venstre for Labour, men statsministerkandidat Ed Miliband har utelukket et formelt samarbeid med partiet. Men Mary Black tror ikke han mener det.

Hvem av dem vinner?

En av disse blir Storbritannias neste statsminister

Foto: Gry Blekastad Almås / NRK

– Det er klart han må si at han ikke vil samarbeide med SNP for at folk skal stemme på Labour i Skottland. Men han kommer til å samarbeide med dem hvis han får sjansen til å danne regjering.

Mulig ny koalisjon

På borgerlig side kan de konservative nok en gang søke mot liberaldemokratene for et flertall i parlamentet. Men Det konservative partiet håper på rent flertall, for koalisjonen har ikke vært populær blant alle i statsminister David Camerons parti.

Flaske ved Speaker's Corner

Skotske nasjonalister har besøkt Speakers' Corner før valget i dag

Når velgerne i dag går til stemmeurnene, er det altså uten å vite hva slags regjering de får. Flertallsregjering bestående av ett parti blir det etter all sannsynlighet ikke.

Usikre velgere

En av seks briter som sier de skal stemme, har ennå ikke bestemt seg. Kanskje gjør de ikke det før de står i stemmelokalene i dag. I innspurten har de fått politiske løfter fra politikerne, løfter 51% av britene ikke stoler på, i følge en undersøkelse i avisen Daily Mail.

Økonomi, helsevesen, boligpolitikk og arbeideres rettigheter er noen av sakene de to statsministerkandidatene var opptatt av helt til det siste. Mens Cameron vil kutte statsgjelden og drive landet med overskudd de neste årene, mener Miliband det holder å redusere underskuddet på budsjettene. Han vil derimot investere mye i helsevesenet, et område der de konservative legger opp til å privatisere tjenester. Men mange velgere opplever at det ikke er den store forskjellen på de to hovedkonkurrentene.

– Jeg syns ikke dette er så utrolig spennende, for de sier så mye likt alle sammen.

Mener Mary Black. Som likevel har bestemt seg for å stemme for forandring. Hennes stemme går i dag til Labour og Ed Miliband. Valgdagsmålingen kommer klokka 23 norsk tid i kveld, og det endelige valgresultatet ventes i morgen tidlig. Men regjeringsspørsmålet får vi neppe svar på før enda senere.

SISTE NYTT

Siste nytt