Britisk parlamentariker offentliggjør interne Facebook-e-poster

223 sider med interne dokumenter, noen av dem merket «svært konfidensielt», viser ifølge The Guardian hvordan Facebook diskuterer hvordan de kan tjene penger på å selge data om brukerne.

Facebook-grunnlegger Mark Zuckerberg

Facebook-grunnlegger Mark Zuckerberg vitnet i det amerikanske kongressen i april i år om bruken av Facebook-data i den amerikanske presidentvalgkampen i 2016.

Foto: Andrew Harnik / AP

Dokumentene som ble offentliggjort onsdag viser blant annet at Facebook-sjefene i 2015 diskuterte hvordan de kunne samle inn samtalelogger fra Android-brukeres smarttelefoner uten å utsette brukerne for «skremmende» godkjenningssider, skriver Reuters.

Det er den konservative britiske parlamentarikeren Damian Collins, som leder parlamentets «fake news»-undersøkelse, som har publisert dokumentene.

Se alle de publiserte dokumentene her

Blant innholdet i dokumentene er e-poster som er sendt til og fra Facebook-grunnlegger Mark Zuckerberg og hans nærmeste medarbeidere, skriver BBC.

Dokumentene, som er fra perioden mellom 2012 og 2015, gir et sjeldent innblikk i det indre liv i selskapet og hvordan det brukte folks data til å tjene penger mens det offentlig lovet å beskytte deres privatliv, skriver San Francisco Chronicle

– Jeg mener det er betydelig offentlig interesse i å publisere disse dokumentene. De reiser viktige spørsmål om hvordan Facebook behandler brukerdata, deres retningslinjer for å samarbeide med utvikle av apper og hvordan de utnytter sin dominerende posisjon innen sosiale medier, skriver Collins på Twitter.

Laster Twitter-innhold

Netflix, Airbnb og sjekketjenesten Badoo

I tillegg til e-postene rundt samtaleloggene til Android-brukere, er det flere andre dokumenter der Facebook fremstår i et lite heldig lys, skriver The Guardian.

  • I 2014 beskrev Facebook rundt 100 apper som enten «Marks venner» eller «Sheryls venner», hvilket refererte til Mark Zuckerberg og Facebooks driftssjef Sheryl Sandberg.
  • E-poster mellom Facebook og andre teknologiselskaper synes å vise at Facebook går med på å legge inn andre apper på en «hvitliste» som får lov til å bruke data som tilhører venner av brukere. Blant selskapene som skal ha fått spesialbehandling er Netflix, Airbnb og sjekketjenesten Badoo.
  • Siden 2013 har Facebook brukt en VPN-app de har kjøpt, Onavo, til å hente inn informasjon om app-bruk på iphoner. Ved å kanalisere all internettbruk på smarttelefonene gjennom Facebooks servere, har selskapet kunne få tidlige varsler om populære apper og dermed komme mulig konkurrenter i forkjøpet. Facebook brukte denne informasjonen i 2013 til å vise at Whatsapp var mer populært på mobil enn Facebook Messenger. Ett år senere ble Whatsapp kjøpt av Facebook.
  • Epostene viser også at Facebook i 2012 hadde interne diskusjoner om de skulle ta betalt av Facebook-brukerne, uten at det er blitt satt ut i livet.
Internasjonal komite med tom Zuckerberg-stol

Parlamentarikere fra ni land deltok i en høring om Facebook i Det britiske parlamentet 27. november i år. Facebook-grunnlegger Mark Zuckerberg var innkalt, men kom ikke og i stedet sto det en tom stol med hans navn på under høringen.

Foto: HANDOUT / Reuters

Har protestert mot offentliggjøringen

Den britiske komiteen har fått dokumentene gjennom app-selskapet Six4Three, skriver The New Yorker.

Selskapet fikk tak i dokumentene i forbindelse med en rettssak mot Facebook i 2015.

I november i år utleverte Six4Threes grunnlegger Ted Kramer til den britiske komiteen.

Facebook har protestert mot offentliggjøringen av dokumentene, og sier at de er presentert på en «veldig villedende måte» og trenger mer sammenheng for å bli forstått.

– Som alle andre selskaper hadde vi mange interne samtaler om forskjellige måter vi kunne skape en bærekraftig forretningsmodell for plattformen vår. Men fakta er klare, vi solgte aldri folks data, sier en talskvinne for selskapet.

Mark Zuckerberg har også skrevet et lengre innlegg på sin egen Facebook-side der han forsvarer selskapets opptreden.

SISTE NYTT

Siste nytt