Hopp til innhold

Britisk marine bringer medisiner til Bengazi

Et britisk marineskip ankom i dag Benghazi, til tross for at Gaddafi har advart fremmede tropper om å gå i land på libysk jord.

Video Britisk skip i Libya

NETT-TV: HMS York fra Storbritannia kom med medisinsk utstyr og humanitær hjelp sendt fra Sverige.

Sidsel Wold og Mohammed Alayoubi i Libya
Foto: NRK

Skipet ble møtt med rop og plakater som sier nei takk til utenlandsk militær innblanding i Libya.

Det er ingen av de oppmøtte på kaia som ønsker at soldatene skal komme i land. Budskapet fra en av de som står på kaia er klar:

– Vi vil ikke ha dem i Benghazi, de kan ta med seg sine egne folk og dra hjem Libya er ikke Irak. Libyere frigjør Libya selv, sier han til NRK.

Uønsket i Libya

Det britiske militærskipet blir ikke ønsket velkommen i Benghazi.

Foto: Mohammed Alayoubi / NRK

Mange libyere ser med redsel på det som har skjedd i Irak etter at utenlandske militære styrker kom til landet, og frykter noe lignende kan skje i Libya.

LES: Amerikanske marinefartøyer på vei til Libya

LES: Gaddafi truer med blodbad

Kommer uten våpen

Men krigsskipet HMS York fra Storbritannia kom ikke med soldater som skulle bekjempe Gaddafi. Lasten besto av medisinsk utstyr og humanitær hjelp sendt fra Sverige.

De soldatene som gikk i land, skulle kun bli i noen få timer, sier talsmannen for den britiske marinen.

– Vi skal kun levere fra oss det medisinske utstyret, og behjelpe det britiske samveldets utenrikskontor med å evakuere de som trenger det. Vi skal ikke tilby militær hjelp til Libya, vi er kun her med humanitær hjelp, sier løyntnant George Adams.

Eskene med anestesimedikamenter, kirurgisk utstyr og bandasjer losses over i lastebiler så alle kan se det, så de ikke skal beskyldes for å ha med seg våpen til Libya.

LES: Kaos på grensen mellom Libya og Tunisia

LES: Opprørshæren vokser time for time

Trenger mer hjelp

En takknemlig Dr. Jamal Ben-Amer tar imot det livsviktige utstyret, men sier de trenger enda mer.

– Vi trenger stadig mer. For vi vet ikke hva fremtiden bringer. Vi må være klar i tilfelle flere blir skadet i kampene enne de som er skadet til nå, sier Ben- Amer.

Og flere vil nok trenge den medisinske hjelpen fra utlandet. For også i dag har mange blitt skadet i kamper, og krigen om Libya er langt fra over.

Ifølge utenlandske anslag kan alt fra 2000 til 6000 mennesker ha blitt drept i Libya siden opprøret startet, og tusenvis av flyktninger hoper seg opp langs grensene.

SISTE NYTT

Siste nytt