Den utrolige historien om tidenes juveltyveri

LONDON (NRK): En ukjent rødhåret mann med kallenavnet "Basil" er fortsatt på frifot etter tidenes britiske juveltyveri der verdisaker for over 180 millioner ble stjålet. Åtte menn, flere av dem pensjonister, er så langt tiltalt.

Juveltyveri London

Dette var synet som møtte eierne av hvelvet der tyveribanden slo til i påsken. Tyvene drillet seg gjennom en betongvegg på nesten en halvmeter.

Foto: Metropolitan Police

Ved hjelp av tungt og avansert boreutstyr kom tyvene seg inn i et hvelv gjennom en nesten halv meter tykk betongvegg i påsken. De kom unna med verdier for 14 millioner pund (180 millioner kroner).

Åtte menn er arrestert og stilt for retten, men det meste at tyvegodset er fortsatt sporløst forsvunnet.

«Pensjonistbande» sto for planleggingen

I går startet rettsaken mot fire menn som politiet mener var med deler av det spektakulære tyveriet som ble oppdaget først etter påskehelgen tidligere i år. En innbruddsalarm ble utløst, men politiet valgte å ikke rykke ut.

Les også: Her slår tyvene til i tidenes juveltyveri

Juveltyveri London

Et kaos av støv og oppbrutte bankbokser var resultatet av en tyveriraid som ble planlagt i tre år. De fikk med seg verdier for over 180 millioner kroner.

Foto: Metropolitan Police

Fra før har fire godt voksne menn innrømmet å ha vært å planlegge tyveriet.

Selve mesterhjernen skal være en 76 år gammel mann gikk under tilnavnene «Mesteren» og «Guvernøren».

Med seg i planleggingsprosessen hadde han tre kumpaner på 74, 67 og 58 år.

Mystisk rødhåret mann på frifot

Overvåkningskameraer har fanget opp deler av aktiviteten gjennom påskehelgen. Innbruddet startet på kvelden Skjærtorsdag, og retten fikk se bilder av en rødhåret mann som åpner en branndør som gjorde et banken kunne ta seg ned til hvelvet via en heissjakt. Hvelvet befant seg under bakken i London sentrums juveldistrikt Hatton Gardens.

Selv om politiet nå har arrestert åtte av de som skal ha vært med på tyveriet, er den niende, den rødhårede mannen fortsatt på frifot. Han går kun under tilnavnet «Basil», og politiet kjenner ikke identiteten hans.

En av tidenes største juveltyverier

Tyvene etterlot seg få spor, men politiet sikret seg overvåkningsbilder fra området. Her blir trolig tyvegods smuglet ut i søppelkasser.

Foto: - / Afp/NTB Scanpix

Men det er ikke bare «Basil» som mangler, det gjør også store deler av utbyttet fra ranet. Tyvene brøt opp tilsammen 73 bankbokser under ranet. Fortsatt mangler verdier for £9 millioner (omlag 117 millioner kroner).

Les også: Slik så det ut etter tidenes juveltyveri i London

«Etterforskning for dummies»

Politiet hadde en vanskelig start på etterforskningen. Det viste seg nemlig at en tyverialarm gikk av, og politiet ble varslet, men de valgte å ikke rykke ut.

Senere fant likevel politiet frem til flere av mennene.

Under husransakelse fant de hos en av de tiltalte blant annet boken «Etterforskning for dummies», en grunnleggende guide til hvordan etterforskere jobber.

I tillegg fant politiet en eske med støvmasker, en drill, balaklavaer, walketalkie og et forstørrelsesglass.

Politiets kriminaltekniker utenfor stedet bankbokstyveriet skjedde
Foto: Dominic Lipinski / Ap

Hjemme hos den såkalte «Mesteren» fant de en diamant-indikator, en diamant-måler og flere magasiner om diamanter.

Ifølge påtalemyndigheten ble det etterhvert så berømte tyveriet planlagt i en periode på tre år. Etterforskere fra Scotland Yard har funnet spor av svært detaljerte søk på internett om hvordan man driller seg gjennom betongvegger.

Les også: Sju arrestert etter tidenes juveltyveri

SISTE NYTT

Siste nytt