Britisk prins blåste 150.000 kroner på golftur

Om lag 360 millioner kroner kostet kongehuset britiske skattebetalere i fjor. Detaljerte utgifter som når er offentliggjort, viser høye utgifter til flyturer og oppussing.

Prince Andrew

Prince Andrew i Windsor Castle tidligere i juni.

Foto: CHRIS JACKSON / AFP

Prins William, Catherine og Prins George

Prins William, Catherine, Hertuginne av Cambridge og Prins George i vinduet til nyoppussede Kensington Palace i London.

Foto: Jason Bell / Reuters

At det koster å ha kongelige overrasker neppe noen, men nøyaktig hva slags utgifter de har er ofte godt bevarte hemmeligheter.

Men utgiftene til å drifte det britiske monarkiet er nå offentliggjort, og skal vi tro kongefamiliens økonomiforvalter er det rene røverkjøpet, bare en 1 pence (10 øre) i uken.

Hjelp, vi pusser opp

Kongefamilien økte i antall medlemmer fjor, da hertugen og hertuginnen av Cambridge fikk sønnen George.

I den forbindelse ble deres bolig, Kensington Palace, pusset opp til den nette sum av 45 millioner kroner.

Ifølge kilder nær de kongelige som avisen The Guardian har snakket med, har dette ikke på noen måte gjort boligen verken overdådig eller luksuriøst, men snarere til et «helt vanlig familiehjem».

Også året før ble det brukt penger på oppussing av palasset midt i London-sentrum, den gangen drøyt 11 millioner kroner.

De samme rådgiverne hevder at prins William og hans Kate har vært svært nøye med å holde kostnadene nede.

Hjelp, vi flyr

Prins Harry

Prins Harry i Washington i fjor. Flyturen hans til USA var etter forholdene billig, med en prislapp på 110.000 kroner.

Foto: Alex Brandon / Ap

Ifølge rapporten om kostnadene til kongehuset, foretrekker de chartrede fly når de reiser langt. Det vil si, den eldre delen av familien.

Prins Harry valgte derimot et rutefly, om enn på første klasse, da han reiste ruten Heathrow-Washington-Denver-New York i 2013. Sluttsummen kom på om lag 110.000 kroner.

Hans golfglade onkel, prins Andrew, valgte derimot å chartre eget fly da han skulle reise fra Farnborough sørvest for London og til Skottland hvor han skulle besøke det kongelige regiment i Høylandet og delta på et golfmesterskap.

Det kostet nærmere 150.000. Et rutefly tur/retur fra London til en av skotske byene ligger i gjennomsnitt på mellom 1.000 og 2.000 kroner.

Den aller dyreste flyturen tok prins Charles og hans Hertuginne Camilla av Cornwall, da de fløy til toppmøte for samveldelandene på Sri Lanka, og senere videre til offisielt besøk i India.

Det chartrede flyet for de to kostet over 3,5 millioner. I tillegg kostet det godt over 800.000 i flybilletter for ansatte som måtte være med.

En annen kostet skattebetalerne 2,5 millioner kroner. Det var også i offisielt ærend, og på et tidspunkt hvor det var få vanlige billetter i salg, nemlig til begravelsen til Nelson Mandela.

Fra kongehuset heter det seg at privatfly var det sikreste, og dessuten var det vanskelig å komme seg til stedet seremonien skulle holdes.

Likevel var det samlet sett nedgang i utgiftene for kongelige reiser i fjor, på til sammen 3 millioner. Totalt sett reiste de kongelige for om lag 42 millioner kroner.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Prins Charles Mahinda Rajapaksa

Sammen med Sri Lankas president Mahinda Rajapaksa fikk Prins Charles møte to elefanter under sin reise til 3,5 millioner i fjor.

Foto: AFP

Tjener også penger

Selv om kongehusets utgifter langt på vei betales av skattebetalerne, sørger de også selv for en del inntekter.

Prins Charles eier store jordbruksområder, og i fjor ga det ham en inntekt på nesten 200 millioner kroner.

Det kommer godt med, da prinsen finansierer 126,7 stillinger, i tillegg til å betale for de offisielle oppdragene til William, Kate og Harry, noe som også var dyrere enn vanlig i fjor.

Den britiske kronen forvalter store eiendommer, blant annet i nabolaget der det norske pensjonsfondet har investert mye penger, i den populære handlegaten Regent’s Street i hjertet av London. I øyeblikket leier de ut til selskaper som Twitter, Watches of Switzerland, Virgin og andre.

Sir Alan Reid som forvalter økonomien til kongehuset sier Buckingham Palace gjør hva det kan for å gi valuta for pengene. Den årlige kostnaden koster den jevne brite kun 56 pence (rett under seks kroner), eller en drøy penny (10 øre) i uken.

SISTE NYTT

Siste nytt