NRK Meny
Normal

Britisk gissel løslatt i Irak

Briten Peter Moore (36), som har blitt holdt fanget i Irak i over to og et halvt år, er blitt satt fri.

Britiske Peter Moore er løslatt, etter å ha blitt holdt som gissel i over 2,5 år i Irak
Foto: HO/AL-ARABIYA / Scanpix/AFP

Dataprogrammereren Moore ble tatt til fange sammen med sine fire britiske livvakter i Bagdad 29. mai 2007 av rundt 40 menn forkledd som irakiske politi, mens han var på jobb hos det irakiske finansdepartementet.

Personene som bortførte Morre og de andre skal ha tilhørt en militsgruppe som kaller seg De rettskafnes liga, som forlangte at opptil ni av deres medlemmer som ble holdt fanget av det amerikanske militæret, ble løslatt, skriver BBC .

Talsmann for den irakiske regjeringen, Ali al-Dabbagh, opplyser at Moore ble overlevert til britiske myndigheter i hovedstaden Bagdad.

I god form

Storbritannias utenriksminister David Miliband bekreftet løslatelsen på en pressekonferanse i London i dag, melder Sky News .

Miliband opplyste at Moore nå befinner seg ved Den britiske ambassaden i Bagdad og skal være i god form.

– Humøret hans er bemerkelsesverdig godt med tanke på hva han har vært gjennom, sier Miliband.

Tre av livvaktene som ble tatt til fange samtidig med Moore er funnet drept, og britiske myndigheter tror at også den fjerde av Moores livvakter er drept.

Familien og statsministeren er lettet

Faren Graeme Moore sier til Sky News at svært lettet og bare venter på at han kommer hjem til Wigston i Leicestershire.

Statsminister Gordon Brown sier at han er lettet over at Moore nå er satt fri.

– Dette er fantastiske nyheter. Han vil bli gjenforent med familien så fort som mulig. Familien er blitt satt på en forferdelig prøve, og jeg vet at hele landet tar del i gleden ved å få ham hjem. Jeg vil samtidig få takke alle som har har vært delaktige i å få ham satt fri, sier Brown.

Brown minnet samtidig om at det er viktig å huske på alle gislene som er blitt drept i Irak og andre land og deres familier, skriver NTB.

Se videoen fra februar 2008 der Peter Moore ber Storbritannias statsminister om å bidra til å sette fri fangene slik at han kan få reise hjem:

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt