Britisk minister vil svare militært på Tunisia-terror

LONDON (NRK): Det britiske flyvåpenet bør få bombe IS-mål i Syria. Det mener den britiske forsvarsministeren. Utspillet kommer etter at trolig 30 britiske turister ble drept i Tunisia.

Kiste båret av britiske soldater

Kisten til den britiske turisten John Stollery kom onsdag tilbake til Storbritannia, fem dager etter at han ble drept under terrorangrepet i Tunisia.

Foto: JOE GIDDENS / AFP

I de nærmeste dagene kommer nye kister med drepte briter hjem til Storbritannia etter terrorangrepet i Tunisia siste fredag. Terrororganisasjonen IS sier den står bak angrepet på turistene.

Nå vil den britiske forsvarsministeren Michael Fallon svare på terroren. I parlamentet i dag ber han de folkevalgte om støtte til å bombe IS-mål i Syria, slik det britiske flyvåpenet allerede gjør i Irak.

IS-medlemmer i Raqqa

IS-medlemmer i den syriske byen Raqqa. Byen er regnet som 'hovedstaden' i de IS-kontrollerte områdene. Den britiske forsvarsministeren sier terrorgruppen derfor bør angripes av britiske flyvåpen også der.

Foto: Ap

– Ulogisk å bare bombe irakiske mål

Forsvarsministeren må likevel trå forsiktig. For det er under to år siden statsminister David Cameron hasteinnkalte parlamentet for en avstemning om nettopp angrep mot Syria. Den gang gjaldt det president Assads styrker, men han gikk på et sviende nederlag. Flertallet stemte imot, de folkevalgte mente årene med britiske styrker i både Afghanistan og Irak var mer enn nok.

Siden da har den selvutnevnte islamske staten (IS) vokst frem som en betydelig trussel, og har vunnet store områder i både Irak og Syria. I fjor vedtok det britiske parlamentet å bombe IS-stillinger i Irak etter at den irakiske regjeringen ba om internasjonal hjelp. Da poengterte David Cameron at vedtaket kun gjaldt Irak. Det ble ansett som for kontroversielt å velge side i borgerkrigen i Syria.

Michael Fallon

Den britiske forsvarsministeren Michael Fallon mener det er ulogisk om britiske militærfly ikke skal kunne angripe IS.

Foto: NIKLAS HALLEN / AFP

Michael Fallon antydet i et radioprogram på BBC allerede i går at det er ulogisk å ikke også kunne angripe IS-stillinger i Syria.

– Vi har alltid vært klare på at IS må bekjempes i både Syria og Irak. Vi har nok å gjøre i Irak, hvert medlem av koalisjonen har sine oppdrag. IS er organisert og styres fra Syria. Det er ulogisk at ikke vi skal kunne gjør det, sa Fallon.

Han mener det ikker noe juridisk i veien for å gå til angrep mot IS i Syria, men forsikrer samtidig at det ikke kommer til å skje uten en avstemning først.

Trussel mot Storbritannia

Angrepet sist fredag er det verste angrepet mot britiske statsborgere siden terrorangrepet mot London 7. juli 2005. Da ble 52 sivile drept og 700 skadd, etter at fire islamistiske selvmordsbombere sprengte seg selv i luften på offentlige transportmidler i rushtiden.

Terrornivået i Storbritannia ble for under et år siden hevet til neste høyeste nivå, noe som betyr at en angrep på britiske jord anses som trolig.

Flere hundre briter har forlatt Storbritannia for å kjempe såkalt hellig krig på vegne av IS. Britiske sikkerhetsmyndigheter har foretatt en rekke arrestasjoner av personer de mener har planlagt terror på britisk jord.

IS-medlemmer i Libya

Tre medlemmer av IS i Libya, nær byen Sirte. Bildet er tatt fra den militante islamistiske nettsiden Wilayat Trablus.

Foto: AFP

Neppe vedtak før til høsten

Forsvarsministerens appell til folkevalgte kommer under en ordinær debatt om den britiske sikkerhetssituasjonen, og er en testing av vannet før en eventuell avstemning. På grunn av nederlaget for to år siden, vil regjeringen være helt sikker på at den får bred støtte i parlamentet.

En avstemning kommer trolig første over sommeren.

SISTE NYTT

Siste nytt