Hopp til innhold

Britisk brannmann: – Det er helt grusomt

LONDON (NRK): Mange av redningsmannskapet er traumatisert etter slukningsarbeidet med storbrannen i London, sier byens brannsjef. Da det brant som verst, måtte de stå utenfor med visshet om at flere mennesker var fanget i høyblokka.

Slitne brannmenn etter London-brannen

Om lag 250 brannmenn skal ha vært involvert i arbeidet med å få kontroll på den omfattende brannen. Redningsmannskapet på dette bildet er ikke de som NRK har snakket med.

Foto: Matt Dunham / AP

Sotlukta henger igjen i gatene ved Latimer Road stasjon i London.

En dag etter storbrannen er boligblokka Grenfell Tower redusert til et utbrent og mørkt bygningsskjelett.

Inne i bygget jobber brannmannskaper fortsatt med å søke gjennom høyblokka. Men de er ikke lenger på jakt etter overlevende.

Det håpet ble knust etter pressekonferansen til brannsjef Dany Cotton på torsdag.

Londonere hyller brannmennene som deltok i London-brannen

Mange i London hyller brannmennene som bidro i slukningsarbeidet i Kensington.

Foto: BEN STANSALL / AFP

Forferdelige arbeidsforhold

Ved Grenfell Tower snakket NRK med en av brannmennene på jobb. Siden brannen startet, har han mer eller mindre vært her kontinuerlig. Med unntak fire timers søvn.

– Det er helt forferdelig å jobbe der inne. Det er helt grusomt. Alt er utbrent fordi det var så sterk varme, sier han til NRK.

I dag står han utenfor bygget og koordinerer mannskapet som er inne.

– Teamet jobber hardt. Men samtidig skal vi være forberedt på at det kan skje en annen stor hendelse i byen. Så vi kan ikke slite ut all mannskapet vi har, sier han til NRK.

Grenfell Tower bygningen i London. Illustrasjon.
Foto: NRK

– Instinktet vårt er å gå mot faren

NRK møter også to brannmenn på en av de mest sentrale brannstasjonene i London.De var ikke på jobb i går, men kollegaene deres var blant dem som rykket ut natt til onsdag.

– Ingen av oss har opplevd noe lignende før, sier den ene til NRK.

På sosiale medier har flere gitt skryt til redningsmannskapene som jobbet natt og dag for å slokke brannen.

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold

Flere av beboerne som klarte å rømme, fortalte heroiske historier om brannmenn som løp i motsatt retning, mot røyken og flammene.

– I slike situasjoner er det ikke slik at vi undertrykker instinktet vårt til å rømme. Det naturlige instinktet vårt er å gå mot hvor faren er, sier en av brannmennene.

– Men det trengs store mengder med mental trening for å klare å blokkere ut alt annet slik at vi kan fokusere på det vi skal gjøre, sier den andre.

To brannmenn ser slitne ut i nærheten av brannen i Kensington

To brannmenn ser slitne ut i nærheten av brannen i Kensington.

Foto: DANIEL LEAL-OLIVAS / AFP

Traumatisert

Ifølge brannsjef Dany Cotten er mange av dem som har deltatt i slukningsarbeidet traumatisert etter storbrannen.

Da det brant som verst, var det umulig å hjelpe mange av dem som befant seg høyt oppe i bygningen. Dermed måtte mannskapet stå utenfor med visshet om at det var flere mennesker som var fanget inne i bygget.

– Hva føler man i en slik situasjon?

– Hvis man skal tenke kynisk på det, så handler det om hvorvidt det er mulig å redde et liv. Skaden er allerede gjort, innen vi ankommer et sted. Det er fantastisk om vi klarer å redde noens liv, men det er dessverre ikke alltid man har muligheten, sier en av brannmennene til NRK.

Ingen av dem vi har snakket med i dag ønsker å stå frem med navn ettersom de ikke har lov til å gi intervjuer til media. Personene på bildene i saken er ikke de som NRK har snakket med.

SISTE NYTT

Siste nytt