NRK Meny
Normal

Britisk biskop vil innføre sharia

Den anglikanske kirkens overhode, erkebiskopen av Canterbury, foreslår at deler av den islamske straffeloven sharia må innføres i Storbritannia.

Rowan Williams

Storbritannia må innse det faktum at flere av landets innbyggere ikke forholder seg til britiske lover, og at det er nødvendig med en debatt om dette, mener Rowan Williams.

Foto: LEFTERIS PITARAKIS / AP

Den britiske regjeringen tar klart avstand fra forslaget fra erkebiskop Rowan Williams.

Den konservative London-avisen The Times kaller den på lederplass en alvorlig feil, mens avisens spesialmedarbeider for religionsspørsmål er mindre diskré og antyder at Williams må være blitt sprø.

Liberale The Guardian spår derimot at når oppstyret har lagt seg, vil utspillet skape en fruktbar debatt.

Nei til det ekstreme

Williams sa i går at det er uunngåelig at deler av sharia tas med i britisk rettspraksis.

Av Storbritannias vel 60 millioner innbyggere er 1,6 millioner muslimer, noe som utgjør rundt 2,7 prosent av befolkningen. Deres rolle i samfunnet har vært gjenstand for skarp debatt siden juli 2005, da 52 mennesker døde i terroraksjoner som unge, fanatiske islamister gjennomførte i London.

Men i BBC i går antydet altså Williams at det kan være på tide å se med friske øyne på den islamsk lovgivningen for å finne ut om det kan være sider ved den som med fordel kan tas inn i Storbritannias egen.

Han understreket at det ikke kan komme på tale å godta den "inhumanitet" som ofte er en del av praktiseringen av sharia, slik som ekstreme straffer og konservativt kvinnesyn.

- Kan skape debatt

Og utspillet ble hilst velkommen av Ramadhan Foundation, som skal fremme samarbeidet mellom muslimer og ikke-muslimer.  Sharia-lovgivningen blir ofte blir misforstått, og kanskje kan dette utspillet føre til en debatt mer bygd på fakta, håper organisasjonen.

Men i I London ilte likevel statsminister Gordon Browns kontor til og understreket at i britiske domstoler er det britiske lover og verdier som gjelder, og så langt borte som i Australia ble utspillet blant avviset av de anglikanske biskopene.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt