NRK Meny
Normal

Briters personlige data på avveie

Personlige opplysninger om 25 millioner skattebetalere ble sendt i internposten - og ble borte. Sjefen for toll- og avgiftsdirektoratet må gå som følge av skandalen.

Alistair Darling (v) og statsminister Gordon Brown

Finansminister Alistair Darling redegjør for Underhuset i dag. Statsminister Gordon Brown til høyre.

Foto: AP

Finansminister Alistair Darling bekreftet i dag at direktoratets leder Paul Gray har fått sparken på grunn av alvorlige regelbrudd.

 

 

Paul Grey

Sjefen for toll- og avgiftsdirektoratet Paul Gray.

Foto: Toby Melville / AP

Person- og bankkontonummer

Politiet forsøker nå å finne ut hva som har skjedd med de datalagrede skatteopplysningene om 7,5 millioner britiske husstander.

Datadiskene som er på avveie, omfatter ifølge finansministeren blant annet detaljer om alle mottakere av barnetrygd i Storbritannia. 

I tillegg til navn til både voksne og barn, inneholder filene om den enkelte mottaker også adresser, personnummer og i mange tilfelle også bankkontonummer.

- Sjekk kontoen

Darling unnskylder det han kaller en ekstremt alvorlig feil, men presiserte at folk ikke risikerer ID-svindel.

Opplysningene skal alene ikke være tilstrekkelig for svindlere til å kunne benytte seg av, men den som måtte oppleve å bli svindlet skal få refundert dette av bankene, forsikret Darling, ifølge BBC.

Foreldre oppfordres til å sjekke sine konti nøye de nærmeste dagene. 

Sendt på disk

Diskene ble sendt 18.oktober med internposten som går mellom departementene men nådde aldri bestemmelsesstedet. De ble meldt savnet den 8. november.

Det er blitt reist spørsmål om hvorfor informasjonen er sendt på disketter og ikke elektronisk.

- Dette er et ekstremt stygg brudd på sikkerhetsrutiner og beviser at et system aldri er sterkere enn det svakeste leddet, sier Richard Thomas i Information Commissioner's Office, tilsvarende det norske Datatilsynet.

Under hardt press

Skandalen rammer en britisk regjering som allerede er under hardt press for sin behandling av den kriserammede banken Northern Rock. Finansminister Darling har måttet tåle skarp kritikk for å ha sprøytet inn milliarder av pund i banken.

Kursen på aksjer i Northern Rock falt tirsdag til sitt laveste nivå noensinne, og var på ett tidspunkt helt nede i 60 pence. Det konservative opposisjonspartiet anklager Labour-regjeringen for "grov inkompetanse" i håndteringen av saken.

Statsministeren offisielle talskvinne sier Gordon Brown fremdeles har full tiltro til  Darling og Darling har selv ikke tilbudt seg å fratre.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt