Briter søker EU-pass i andre land etter brexit

Misfornøyde briter søker svenske, irske og italienske pass etter folkeavstemningen om EU. – Jeg er glad i Sverige og vil forbli i EU, sier britiske Gavin Maycroft som nå vil ha nytt statsborgerskap.

Gavin Maycroft

Britiske Gavin Maycroft sier han vil søke om svensk pass. Mange av hans medborgere vil ha EU-pass.

Foto: Sveriges Radio/Kjartan Rørslett / SR/NRK

Britisk pass

Mange vil heller ha et annet europeisk pass enn det britiske nå.

Foto: FRANCOIS LENOIR / Reuters

– Jeg kjenner meg mer europeisk enn britisk, sier Gavin Maycroft til Sveriges Radio.

I løpet av vanlig uke pleier det å komme inn 20 søknader om svenske pass, men etter brexit har Migrationsverket registrert 129 britiske søkere, forteller Annette Grafen Silander sjef for statsborgerskapsenheten i den svenske etaten.

Hun vil ikke fastslå at det er Storbritannias EU-farvel som er årsaken til den markante økningen, men sier det ikke er usannsynlig.

Seks millioner briter kan kreve irsk pass

Og det er tydeligvis mange som tenker som Gavin Maycroft. På den irske ambassaden i London mottok de 4000 forespørsler om pass i løpet av én dag.

– Vi ser uvanlig mange søkere fra Nord-Irland, sier en talsmann for det britiske postvesenet som behandler alle passøknader. Ifølge Reuter ble det tomt for søknadsskjemaer ved flere postkontorer.

Alle som er født i den irske republikken, eller som har en irsk forelder eller besteforelder kan få irsk pass. Ifølge Reuters dreier det seg om rundt seks millioner briter.

– Etter den britiske folkeavstemningen har det vært en økning i søknader fra Nord-Irland og Storbritannia, sier den irske utenriksministeren Charlie Flanagan. Han mener dette tydeliggjør at mange briter er engstelige for å miste de rettighetene et EU-medlemskap gir.

Dagen etter EU-avstemmingen var det mange som søkte på google for å finne hva som skal til for å få et irsk pass.

Laster Twitter-innhold

Vil til Italia, Belgia og Frankrike

– Jeg er ikke fornøyd, sier den 25 år gamle læreren Miriam Sottile. Hun har italiensk far og planlegger å søke om italiensk pass nå.

– Jeg føler meg europeisk. Jeg vil forbli i EU og beholde de rettighetene jeg alltid har hatt, sier hun til Reuters.

Allerede dagen etter brexit mottok rådhuset i belgiske Watermael-Boitsfort tre søknader om belgisk pass.

– Det er uvanlig. Vanligvis får vi ingen slike søknader. Den forrige var i 2013, sier borgermester Olivier Deleuze til avisen Le Soir. Ifølge avisen bor det 27.000 briter i Belgia og avisen har snakket med lokale myndigheter i flere byer som forteller om lignende henvendelser.

SISTE NYTT

Siste nytt