Britenes siste seier

Det er menneskene Per Olav Reinton husker best, 25 år etter Falklandskrigen. Han var en av dem som rapporterte for NRK.

Argentinske veteraner minnes Falklandskrigen
Foto: ENRIQUE MARCARIAN / REUTERS

Kommentar: Per Olav Reinton
Foto: Anne Liv Ekroll / NRK

Kampene om Malvinas/Falkland i Sør-Atlanteren var en liten krig. Likevel er det møtet med foreldrene til de argentinske soldatene jeg husker best nå 25 år etter at jeg rapporterte fra stridighetene.

Argentina mistet 649 soldater. Mer enn ti tusen ble tatt til fange av britene. Krigen preger Argentina fortsatt.
Britene seiret, og vil markere seieren med parader i juni, men kravet om Las Malvinas står fortsatt forankret i Argentinas grunnlov.

Argentinsk krigskirkegård
Foto: HO / REUTERS

Tusen døde

Etter militær strid mellom Argentina og Storbritannia fra 2.april til 14.juni 1982, kunne partene til sammen telle tusen døde soldater. Britene, som bare hadde opplevd nederlag etter den andre verdenskrigen, kunne stolt notere seg som suveren vinner.

Forholdet til USA ble varmere enn på mange år. Ronald Reagan og Margaret Thatcher ble et par på den globale arena. Margaret Thatcher ble gjenvalgt med solid margin i 1983.

Den argentinske president, general Leopoldo Galtieri, måtte vike for en demokratisk valgt Raul Alfonsin.

Tangoen lever

Men landet hadde mobilisert alt de hadde av stolthet, og den nasjonale kulturen som krigen vitaliserte, lever videre. Tangoen, som var i ferd med å bli gammeldans, ble spilt på gater og plasser.

Gamle bilder av Carlos Gardel dukket opp i butikkvinduene. Mercedes Sosa sang seg inn i alle hjerter i Europa. Og på teatrene begynte forestillingene med unison framføring av nasjonalsangen. Så samlet har argentinerne aldri vært, ikke en gang under fotball-VM.
Det begynte med at 50 aktivister landet på den gamle norske hvalfangsstasjonen i Sør Georgia og heiste det argentinske flagget. Argentinerne har hevdet siden 1833 at britene urettmessig okkuperte deres land, de forblåste øyene med klipper og lave åser utenfor den aller sørligste tippen av Sør-Amerika, hvor sauene ofte er det eneste tegnet til liv. Den 2.april fulgte general Galtieri opp med militære styrker.

Den britiske fregatten "Antelope"
Foto: Martin Cleaver / AP

Moderne sjøslag

 Krigen er det eneste sjøslaget i moderne tid. Det toppet seg da det argentinske krigskipet Belgrano, som var en etterlevning fra Pearl Harbour i 1941, ble senket av en britisk atomubåt. En norsk etteretningsstasjon hadde tappet en sovjetrussisk spionsatelitt, og kunne gi Belgranos posisjon til britene.

I ni år var Argentina og Storbritannia uten diplomatiske forbindelser, og fortsatt er det vanskelig å forhandle om noe mellom de to, enten det gjelder fisk eller olje, uten å snuble over Malvinas/Falklandsøyene.

Les også: - Argentina hadde ikke en sjanse

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt