Skal isolere radikale islamister i fengsel

LONDON (NRK): Fremtredende dømte islamister i Storbritannia skal isoleres i egne fengselsblokker for å unngå at de radikaliserer medfanger.

Anjem Choudary, Islam4UK

Hatpredikanten Anjem Choudary kan ende opp med å ikke få være sammen med andre fanger når han i neste måned får sin fengselsstraff for å ha støttet den selvutnevnte islamske staten.

Foto: Håvard Blekastad Almås

Fengslede islamister med klare anti-britiske verdier og budskap skal ikke lenger få oppholde seg sammen med andre fanger. Den britiske justisministeren mener det kan forhindre at de driver rekruttering til radikal islam.

Ansatte fryktet rasismebeskyldninger

Liz Truss som ble utnevnt til ny justisminister etter skifte av statsminister i juli, er i gang med en omfattende endring av det britiske fengselssystemet.

Liz Truss

Justisminister Liz Truss er i gang med store endringer innenfor det britiske fengselsvesenet.

Foto: OLI SCARFF / Afp

En ny rapport som publiseres i dag beskriver et økende omfang av radikalisering og rekruttering av andre fanger under soning. Rapporten er ført i pennen av landets tidligere fengselsguvernør Ian Acheson. Han skriver at ansatte har vært redd for å ta i problemene av frykt for beskyldninger om rasisme.

I flere fengsler forsøkte radikaliserte muslimer å presse betjenter til å forlate fredagsbønnen slik at de ikke kunne overvåke hva som ble sagt.

I følge avisen The Guardian konkluderer rapporten med at «ansattes sensitivitet» overfor muslimske fanger var «langt høyere enn det som var nødvendig, og kunne forhindre effektiv konfrontasjon av ekstremistiske syn».

Selve rapporten er unntatt offentligheten, men det britiske justisdepartementet har valgt å publisere deler av den.

Fjerner bøker

Blant de nye tiltakene skal fengslene gjøre en langt grundigere evaluering av hvem som skal få være tilknyttet organiserte religiøse aktiviteter

Dessuten skal tekster og bøker som anses for å inneholde hatefulle tekster og ytringer fjernes fra fengselsbibliotekene.

Tiltakene komme etter at den profilerte hat-predikanten Anjem Choudary nylig ble funnet skyldig i å støtte den selvutnevnte islamske staten (IS). Han får fengselsstraffen sin i neste måned, og det har vært frykt for at han vil fortsette sin rekruttering til ekstremisme innenfor murene.

Les også: Britisk islamist-predikant må i fengsel

Han skal ha inspirert minst 100 britiske jihadister med sin propaganda, og har også hatt tett kontakt med flere norske islamister.

I dag er det 12.633 muslimske fanger i engelske og walisiske fengsler, noe som er en dobling på ti år, i følge offisielle tall.

147 personer er fengslet for brudd på terror-lover, 137 av de anser seg selv for å være muslimer.

Britisk Guantánamo

Lignende tiltak har vært diskutert tidligere i år, men kritikere har pekt på at de kan ha negative følger.

Ved å isolere de mest profilerte islamistene, kan det gjøre dem om til martyrer eller helter for andre fanger, mente noen.

Andre frykter at det kan føre til beskyldninger om et britisk Guantánamo hvor de farligste fangene tilhørende samme religion er samlet på et sted.

Rapporten understreker likevel at det må være et mål at høyrisiko fangene på sikt skal være sammen med andre fanger, slik at det går an å overvåke aktivitetene deres.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt