NRK Meny
Normal

Norge går sammen med Storbritannia i saken til Joshua French

LONDON (NRK.no): Utenriksminister Børge Brende og den britiske kollegaen William Hague er blitt enige om å danne en felles front mot Kongo i Joshua French-saken.

Storbritannia og Norge går sammen om å hjelpe Joshua French, som er fengslet i Kongo. Det ble utenriksministrene i de to landene, William Hague og Børge Brende, enige om onsdag kveld.

NETT-TV: Storbritannia og Norge går sammen om å hjelpe Joshua French som er fengslet i Kongo. Det ble utenriksministrene i de to landene, William Hague og Børge Brende, enige om onsdag kveld.

Saken oppdateres

Joshua French

DØDSDØMT: Joshua French var så sent som 13. november i møte med kongolesisk politi om dødsfallet til Tjostolv Moland.

Foto: Kristian Aanonsen / NRK

Dødsdømte Joshua French sitter fengslet i Kongo, og har også kommet i politiets søkelys etter at medfange Tjostolv Moland ble funnet død på cella de delte.

Generalmajor Tim Mukuntu ved den militære påtalemakten i Kinshasa utelukker ikke at French kan bli siktet for å ha drept cellekameraten, til tross for at den foreløpige konklusjonen fra kongolesiske myndigheter er at Moland tok sitt eget liv.

– Vi har bestemt oss for å danne en felles front for Joshua Frenchs sak i Kongo. Hague vil følge opp med sine kontakter. Og jeg vil følge opp det arbeidet jeg har gjort på bred front, opplyser Brende til NRK etter møtet.

Det var utenriksminister Hague som på eget initiativ tok opp spørsmålet om French i det første offisielle møtet med Brende.

– Vi har diskutert en veldig vanskelig sak. Nemlig saken om Joshua French. Den kommer vi til å samarbeide om, kommenterer Hague etter møtet.

Ser på Frenchs sikkerhet

French har både norsk og britisk statsborgerskap.

– Vi skal jobbe sammen for å ivareta sikkerheten til French, og for å se på muligheten for å få ham overført til Norge. Jeg er opptatt av at han ikke skal bli anklaget for noe han ikke har gjort knyttet til situasjonen rundt Moland, sa Brende til norsk presse etter møtet.

Brende hadde snakket med Hague om French ved flere anledninger på telefon før onsdagens møte.

– Det er en ekstremt vanskelig sak, det finnes ingen enkle løsninger, og det er derfor viktig at vi står sammen, mener Brende.

Moland og French ble pågrepet i Kongo i mai 2009. De ble dømt til døden i tre rettsinstanser for drapsforsøk, ulovlig våpenbesittelse og spionasje. Moland ble også dømt for drap på sjåføren Abedi Kasongo.

Advokat: Ekstremt vanskelige forhold

Britene har i motsetning til Norge ambassade i Kinshasa, noe som gjør at britene kan komme tettere på kongolesiske myndigheter.

– Det er ekstremt viktig for Frenchs sak at trykket holdes oppe og at det kommer fra høyeste nivå. Det eneste som kan løse denne saken er at både Storbritannia og Norge prioriterer denne saken, sier Joshua Frenchs advokat Hans Marius Graasvold til NRK.no.

– Jeg opplever Brende som veldig sterkt engasjert i saken. Det setter jeg og familien French stor pris på, legger advokaten til.

Han sier at det som haster mest er å få en avklaring rundt Molands dødsfall. Han sier French ikke ble konfrontert med noe nytt av betydning i møtet med politiet, og at han ikke tror det blir nye samtaler.

Graasvold sier det haster med å få French ut av fengselet i Kinshasa.

– Dette har en humanitær side, som er veldig viktig. Han lever under ekstremt vanskelige forhold. Det må ikke skje noe med French. Ingen er tjent med det, sier Graasvold.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt