Vil stoppe Assange på vei til flyplassen

Britene nekter Assange å reise fra London og truer nå med å storme den ecuadorianske ambassaden i London for å få utlevert WikiLeaks-grunnleggeren Julian Assange. Det kan føre til en diplomatisk krise mellom de to landene.

Britisk politi holder vakt utenfor den ecuadorianske ambassaden i London

Britisk politi holder vakt utenfor den ecuadorianske ambassaden i London.

Foto: Sang Tan / Ap

Professor Geir Ulfstein

Professor Geir Ulfstein mener britene tar feil i sin tolkning av folkeretten.

Foto: Universitetet i Oslo

– Jeg kjenner ikke til at noe lands myndigheter har gått til angrep på et annet lands ambassade, sier professor i folkerett ved Universitetet i Oslo, Geir Ulfstein til NRK.no

For her er Wienkonvensjonen og folkeretten klar. Selv om ambassaden befinner seg på britisk territorium, så gjelder ambassadelandets immunitet, selv en uke etter at et stormingsvarsel er sendt ut.

Vil nekte utreise

For britene hevder at de med loven i hånd kan ta seg inn på ecuadoriansk territorium, hvis de gir dem en ukes varsel.

– Ifølge britisk lov kan vi ta oss inn på eiendommen hvis vi sier fra en uke i forveien. Dermed vil ikke ambassaden ha diplomatisk beskyttelse, heter det fra en talsmann for britisk UD, som understreker at den beslutningen ennå ikke er tatt.

Ulfstein på sin side er krystallklar og helt uenig i britenes tolkning av folkeretten.

– Britisk politi kan ikke storme den ecuadorianske ambassaden. De kan kutte de diplomatiske forbindelsene, men ikke ta seg inn uten samtykke, sier Ulfstein.

Britiske myndigheter skal ha overfor den ecuadorianske ambassaden gjort det klart at hvorvidt Assange blir innvilget asyl eller ikke, ikke spiller noen rolle for dem. De forholder seg til en utleveringsplikt overfor Sverige.

– Det er for tidelig å si om eller når Storbritannia vil sette til side den ecuadorianske ambassadens diplomatiske status, sier en talsmann for britisk UD til nyhetsbyrået Reuters.

Ifølge britiske myndigheter vil de hindre Assange å forlate London, hvis han forsøker å reise ut av landet.

– Vi må gjøre det helt klart at dette betyr at en forespørsel om fritt leide for Assange vil bli avvist om Ecuador ber om det etter å ha gitt ham asyl, sa den britiske utsendingen i Ecuador til myndighetene i landet.

– Vi er ingen britisk koloni

Ecuadorianske myndigheter har naturligvis reagert kraftig på trusselen fra britene, og varsler reaksjoner.

– Vi er ikke en britisk koloni, slo en opprørt Patino fast etter et møte med president Rafael Correa i går.

– Det er klart at britene ønsker å legge press på ecuadorianerne, men dette vil føre til en stor diplomatisk krise som kan få stor konsekvenser for britiske ambassader i utlandet. For dette er et tveegget sverd som kan føre til at britiske ambassader blir utrygge, sier Ulfstein.

Britene vil stoppe Assange på vei til flyplassen.

Torsdag aksjonerte britene utenfor den ecuadorianske ambassaden i London.


– Dersom britene gjør alvor av denne trusselen, vil det bli sett på som en fiendtlig og utålelig handling og et angrep på vår suverenitet. Det vil tvinge oss til å svare på sterkeste diplomatiske vis, sa Patiño.

Men britene ser det som sin plikt å utlevere Assange til Sverige, fortsetter han.

– Storbritannia er juridisk forpliktet til å utlevere Assange til Sverige, der han må svare på anklager om seksuelle overgrep. Vi er fast besluttet på å leve opp til disse forpliktelsene, sa talsmannen.

Avgjøres i dag

Assange har oppholdt seg i Ecuadors ambassade i London siden 19. juni, etter at britisk høyesterett besluttet at han skulle utleveres til Sverige. Der er han anklaget for seksuelle overgrep mot to kvinner og innkalt til avhør.

Ifølge den ecuadorianske utenriksministeren vil beslutningen om WikiLeaks-grunnleggerens asylsøknad bli kunngjort torsdag klokken 13 norsk tid.

Det er uklart om Assange får anledning til å forlate Storbritannia og fly til Ecuador, eller om han vil bli pågrepet i samme øyeblikk som han forlater ambassadebygningen.

En demonstrant blir arrestert av politi utenfor den britiske ambassaden i Quito i Ecuador

I går var sammenstøt mellom demonstranter og ecuadorianske politi utenfor den britiske ambassaden i landet.

Foto: Dolores Ochoa / Ap

SISTE NYTT

Siste nytt