Britene går til krig mot IS i Syria

Det britiske parlamentet har sent onsdag kveld bestemt at Storbritannia skal bombe ekstremistgruppen IS i Syria.

David Cameron har lenge vært forkjemper for at Storbritannia skal krige mot IS i Syria.

David Cameron har lenge vært forkjemper for at Storbritannia skal krige mot IS i Syria. – Det er det rette å gjøre for å holde landet vårt trygt, sa Cameron til parlamentsmedlemmene før avstemningen onsdag kveld.

Foto: POOL / Reuters

David Cameron

Statsminister David Cameron på vei fra Downing Street 10 onsdag morgen til debatt og avstemning om Storbritannias deltakelse i kampen mot IS i Syria.

Foto: JUSTIN TALLIS / AFP

Etter en over ti timer lang debatt i Parlamentet falt avgjørelsen, og britiske luftangrep kan trolig starte innen få dager. 397 representanter stemte for luftangrep mot terrorgruppen, mens 233 stemte mot, melder Reuters ved 23.30-tiden.

– Parlamentet skal være klar over at disse terroristene ønsker å drepe oss og radikalisere våre barn, sa statsminister David Cameron under debatten.

Cameron har vært blant pådriverne for at britiske kampfly, som har bombet IS-mål i Irak i over et år, også bør angripe ekstremistgruppen i Syria.

Men planene ble vanskeligere å få gjennomslag for da Labours leder, Jeremy Corbyn, ble valgt i september og motsatte seg forslaget. Labour-lederen valgte likevel å fristille partiets medlemmer i Parlamentet slik at de kunne stemme slik de ville onsdag kveld.

Demonstrasjon mot IS-bombing

«Ikke bombe Syria!», var oppfordringen fra disse demonstrantene utenfor parlamentet i London tirsdag.

Foto: LEON NEAL / Afp

Krytallklar Cameron

– Vi må svare på forespørselen fra våre allierte. Handlingen vi foreslår, er lovlig, den er nødvendig og det er det rette å gjøre for å holde landet vårt trygt, sa Cameron til parlamentsmedlemmene.

Han ga også uttrykk for at han mente politikerne sto overfor et enkelt valg.

– Skal vi jobbe sammen med våre allierte for å ødelegge disse terroristene der de er nå, eller skal vi vente til de angriper oss her?, spurte Cameron retorisk.

Ba ikke om unnskyldning

Under debatten ba opposisjonspolitikere Cameron gjentatte ganger om å be om unnskyldning for kommentarer han skal ha kommet med til sine partimedlemmer tirsdag.

Da skal han ha bedt dem om å ikke stemme sammen med «en gjeng sympatisører av terrorisme».

Cameron nektet å be om unnskyldning.

– Jeg respekterer folk som har et annet syn enn regjeringen, svarte han.

SISTE NYTT

Siste nytt